ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
ΟΗΕ: Καταγγέλει την «τρομοκρατική επίθεση» σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ

ΟΗΕ: Καταγγέλει την «τρομοκρατική επίθεση» σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ

Σε ομόφωνο ψήφισμα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

ΟΗΕ: Καταγγέλει την «τρομοκρατική επίθεση» σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα ομόφωνα την "ποταπή τρομοκρατική επίθεση" που έγινε την Τρίτη σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ και κατά την οποία πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις ραβίνοι και ένας αστυνομικός.

Σε ομόφωνο ψήφισμα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, επιμένοντας στη σημασία της καταδίκης αυτής μετά την ανάληψη της ευθύνης από τη Χαμάς. To Συμβούλιο καλεί "ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους να μειώσουν την ένταση, να απορρίψουν τη βία, να αποφύγουν κάθε πρόκληση και να επιδιώξουν ένα δρόμο προς την ειρήνη".

Απευθυνόμενο στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο αντιποίνων, το Συμβούλιο "υπενθύμισε ότι τα κράτη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα μέτρα που λαμβάνουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις στη διεθνή νομοθεσία".

Παράλληλα, σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας παρέδωσαν επίσημη ειδοποίηση για την κατεδάφιση εντός 48 ωρών του σπιτιού της παλαιστινιακής οικογένειας Ακάρι ο οποίος σκότωσε έναν σραηλινό αστυνομικό της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων και τραυμάτισε 13 ακόμη ανθρώπους όταν έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 5 Νοεμβρίου, πριν πέσει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

Συγγενής του δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν τα μεσάνυκτα στο σπίτι της οικογένειάς του, στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάφατ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην παλαιστινιακή πλευρά της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ πόλης.
Κλείσιμο

Ωστόσο, και άλλες οικογένειες έλαβαν ειδοποίηση για την κατεδάφιση των σπιτιών τους,  ανάμεσά τους η οικογένεια των δραστών της επίθεσης στη συναγωγή. Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν στην Ιερουσαλήμ μια τέτοια επιχείρηση, η οποία θεωρείται από τους Παλαιστίνιους αβάσταχτη μαζική τιμωρία που βγάζει στο δρόμο ολόκληρες οικογένειες. Οι τιμωρητικές αυτές κατεδαφίσεις ωστόσο συνεχίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
 
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Ισραήλ να μην χρησιμοποιεί τις κατεδαφίσεις σπιτιών ως τιμωρητικό μέτρο, χαρακτηρίζοντας το "αντιπαραγωγικό σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Αυτή είναι μια πρακτική που υπενθυμίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διέκοψε στο παρελθόν, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζεφ Ράτκε. Καταδίκασε επίσης την έγκριση από την τοπική επιτροπή σχεδιασμού της Ιερουσαλήμ της ανέγερσης 78 νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς Χαρ Χόμα και Ραμότ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πάντως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επί χρόνια απορρίπτει τις εκκλήσεις για πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ο σχεδιασμός συνεχίζεται σε δημοτικό επίπεδο.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης