Ο Σόιμπλε στο πλευρό του Γιούνκερ για τα LuxLeaks

Ο Σόιμπλε στο πλευρό του Γιούνκερ για τα LuxLeaks

Υπερασπίσθηκε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος επικρίνεται για τον ρόλο του στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών στο Λουξεμβούργο

Ο Σόιμπλε στο πλευρό του Γιούνκερ για τα LuxLeaks
Τη στήριξή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την υπόθεση των «LuxLeaks», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό δίκτυο rbb Inforadio.

Ο Σόιμπλε υπερασπίσθηκε τον Γιούνκερ, ο οποίος επικρίνεται για τον ρόλο του στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών εταιρειών στο Λουξεμβούργο, έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία το Λουξεμβούργο είχε υπογράψει συμφωνίες με 340 εταιρείες, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την φορολόγηση.

Κλείσιμο
«Η πρακτική είναι δυσάρεστη, αλλά η εκτόξευση προσωπικών κατηγοριών. Δεν υπήρξε παραβίαση νόμων. Το ίδιο πράγμα συνέβαινε και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι χθες, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων για να απαντήσει δημοσίως στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας την οποία κυβέρνησε για 19 έτη.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει περίπτωση Γιούνκερ εναντίον Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαρκέτε Βεστάγκερ θα δράσει ανεξάρτητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Μάλιστα, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων στην Ε.Ε., πρόταση με την οποία θα ασχοληθεί προσωπικά ο Πιερ Μοσκοβισί και κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουν.

Τέλος, υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ του φορολογικού ανταγωνισμού αλλά δήλωσε πως μετανιώνει για το γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο ανταγωνισμός οδήγησε σε φοροδιαφυγή.

«Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας του φορολογικού συστήματος του Λουξεμβούργου. Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανεξάρτητο. Μπορώ μόνο να δεχθώ την πολιτική ευθύνη», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης