Εκατοντάδες χιλιάδες Σιΐτες πλημμυρίζουν την Καρμπάλα για την Ασούρα

Εκατοντάδες χιλιάδες Σιΐτες πλημμυρίζουν την Καρμπάλα για την Ασούρα

Οι φετινοί εορτασμοί της Ασούρα γίνονται με φόντο τον ISIL

Εκατοντάδες χιλιάδες Σιΐτες πλημμυρίζουν την Καρμπάλα για την Ασούρα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αμέτρητοι, Σιϊτες, σπεύδουν στην Καρμπάλα, πόλη του Ιράκ, 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Ο λόγος είναι ο ετήσιος εορτασμός της Ασούρα που έχει στο παρελθόν πυροδοτήσει σοβαρές διαμάχες μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών μουσουλμάνων. Φέτος ο κίνδυνος αν και μεγαλύτερος λόγω της απειλής τους ISIL, δεν πτοεί τους Σιίτες που αναμένεται να κατακλύσουν την πόλη.



Αιτία είναι η διαφορετική ερμηνεία της ημέρας. Για τους Σουνίτες, που την αποκαλούν «Ημέρα εξιλέωσης», η συγκεκριμένη είναι μέρα μνήμης και ένδειξης σεβασμού προς το Φαραώ της Αιγύπτου που ελευθέρωσε τους Ισραηλίτες. Σύμφωνα με τη σουνιτική παράδοση, είναι η ημέρα που ο Μωάμεθ και είδε το Μωυσή να οδηγεί τους Ισραηλίτες και να νηστεύει και έτσι νήστεψε κι αυτός. Για τους Σιίτες είναι τελείως διαφορετικά. Η Ασούρα, αποκαλείται «Θρήνος του Μουχαράμ». Είναι η επέτειος του θανάτου του Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, από το χαλίφη Γιαζίντ, στη μάχη της Καρμπάλα.

Κλείσιμο


Στα πλαίσια των «σκληρών» εορτασμών της ημέρας, άντρες, ντυμένοι στα λευκά, ασκούν ένα τελετουργικό που λέγεται Τατμπίρ, κατά το οποίο χαράζουν το κεφάλι τους με μια λόγχη, αφήνοντας το αίμα να τρέξει όπως και το αίμα του ιμάμη Χουσεΐν. Αυτοί βέβαια αποτελούν τη μειοψηφία των παρευρισκόμενων, καθώς οι περισσότεροι, ντυμένοι στα μαύρα, ακούν την ιστορία της μάχης της Καρμπάλα και θρηνούν χτυπώντας τα χέρια τους στα κεφάλια τους.



Στο παρελθόν, δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, σε βομβαρδισμούς και εκτελέσεις σε όλο το Ιράκ. Οι Σουνίτες, που θεωρούν τους Σιιτες αιρετικούς, έχουν σκοτώσει πολλούς τα τελευταία χρόνια, την ώρα που οι τελευταίοι τιμούν την Ασούρα.



Αλλά φέτος ο κίνδυνος είναι οξυμένος εξαιτίας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν σαρώσει το έδαφος του Ιράκ και έχουν καταλάβει σουνιτικά εδάφη βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης αλλά και μια περιοχή νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, κοντά στον τόπο προσκυνήματος. Ήδη οι τζιχαντιστές έχουν πάρει την ευθύνη για αρκετούς βομβαρδισμούς την Κυριακή, στη Βαγδάτη, που στόχο είχαν Σιίτες, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους.

Οι ιρακινές αρχές έχουν στείλει στην Καρμπάλα δεκάδες χιλιάδες προσωπικό ασφαλείας,με σκοπό την, όσο γίνεται, καλύτερη προστασία των Σιϊτών.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης