«Η Virgin γνώριζε για τους κινδύνους», λένε τώρα οι ειδικοί

«Η Virgin γνώριζε για τους κινδύνους», λένε τώρα οι ειδικοί

Γιατί σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον δεν άφηνε άλλους επιστήμονες να ελέγξουν τις διαδικασίες της εταιρείας του;


«Η Virgin γνώριζε για τους κινδύνους», λένε τώρα οι ειδικοί
Μπορεί η συντριβή του αεροσκάφους SpaceShipTwo της Virgin Galactic κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης να προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον κόσμου και πολύ περισσότερο στους πλούσιους και διάσημους που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήρια για μια βόλτα γύρω από τη Γη, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς η εταιρεία του πολυεκατομμυριούχου σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, γνώριζε καλά τους κινδύνους που «έκρυβε» το εγχείρημά της.

Μια επιστήμονας που εργάζεται πάνω σε πυραύλους στην Διεθνή Ένωση για την Πρόοδο της Ασφάλειας στο Διάστημα (IAASS) αποκάλυψε την Κυριακή ότι είχε προειδοποιήσει την εταιρεία να μείνει μακριά από τη βιομηχανία του διαστήματος και «να πάει να πουλήσει κινητά τηλέφωνα».

Πριν από τέσσερα χρόνια η Καρολάιν Κάμπελ είχε απευθυνθεί στην Virgin, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το SpaceShipTwo και συγκεκριμένα με τη χρήση  υποξειδίου του αζώτου στους πυραύλους της και πως αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια έκρηξη.


Κλείσιμο

«Αυτή η έκρηξη δεν είναι μια έκπληξη. Καμία απολύτως... λυπάμαι που το λέω. Είναι ακριβώς ό,τι περίμενα. Ήταν ρώσικη ρουλέτα» , είπε η ειδικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην
στην εφημερίδα «Sunday Telegraph».



Ωστόσο, κι άλλοι επιστήμονες και μηχανικοί λένε τώρα πως είχαν προειδοποιήσει την Virgin για την επικινδυνότητα της διαστημικής αποστολής που ετοίμαζε και ότι είχαν περάσει χρόνια ολόκληρα προσπαθώντας να πείσουν την εταιρεία του Μπράνσον ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί είναι «απαρχαιωμένες», άσκοπα μυστικοπαθείς και πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της IAASS είπε ότι η Virgin Galactic δεν επέτρεψε σε επιστήμονες εκτός της εταιρείας να ελέγξουν τις διαδικασίες της!

Κι όλα αυτά ενώ το Σάββατο έγινε γνωστό ότι κορυφαίοι μηχανικοί της  Virgin Galactic, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για ζητήματα ασφαλείας, αλλά και αεροδυναμικής, παραιτήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την εταιρεία.

Πάντως, όπως εξήγησε η Καρολάιν Κάμπελ δεν είναι ξεκάθαρο το τι προκάλεσε την έκρηξη του διαστημικού αεροσκάφους, την ώρα, μάλιστα, που δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής μπορεί να διαρκέσουν έναν ολόκληρο χρόνο!

Σημειώνεται ότι το SpaceShipTwo συνετρίβη πάνω από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, λίγο μετά την αποκόλλησή του από το WhiteKnightTwo, το σκάφος, δηλαδή, που το μετέφερε σε μεγαλύτερα ύψη, προκειμένου από εκεί να ξεκινήσει την πτήση του.

Κατά το δυστύχημα έχασε τη ζωή του ο 39χρονος κυβερνήτης Μάικλ Άλσμπρι, ενώ ο 43χρονος συγκυβερνήτης Πίτερ Σάιμπολντ εκτινάχθηκε από το SpaceShipTwo και έπεσε στο έδαφος με αλεξίπτωτο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. 

Ο Άλσμπρι και ο Σάιμπολντ













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης