«Μύλος» με την παράδοση των Μιστράλ από τη Γαλλία στη Ρωσία

«Μύλος» με την παράδοση των Μιστράλ από τη Γαλλία στη Ρωσία

Μόσχα: Θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου - Παρίσι: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο

«Μύλος» με την παράδοση των Μιστράλ από τη Γαλλία στη Ρωσία
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την πρώτη παράδοση ελικοπτεροφόρων τύπου "Μιστράλ" από τη Γαλλία στη Ρωσία, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου και το Παρίσι να διαψεύδει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρώτη παράδοση των ελικοπτεροφόρων τύπου Μιστράλ αναμένεται στις 14 Νοεμβρίου.

Κλείσιμο
"Λάβαμε πρόσκληση για τις 14 Νοεμβρίου να μεταβούμε στο Σεν Ναζέρ, προκειμένου να παραλάβουμε το πρώτο πλοίο, το Βλαδιβοστόκ" δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Υπενθυμίζεται ότι η παράδοση των Μιστράλ είχε "παγώσει" εξαιτίας της ανάμειξης της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανίας και της προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. "Η Μόσχα περιμένει από το Παρίσι και την παράδοση ενός δεύτερου πολεμικού σκάφους, ίδιου τύπου, που θα φέρει την ονομασία Σεβαστόπολ. Η καθέλκυσή του στα γαλλικά ναυπηγεία θα γίνει την ίδια ημέρα" υποστήριξε ο Ρογκόζιν, αν και ο  υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τόνισε πριν μερικές ημέρες ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας θα περιμένει μέχρι τον επόμενο μήνα, για να αποφασίσει για το αν θα γίνει η παράδοση.

Σήμερα, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, έσπευσε να δηλώσει πως, προς το παρόν, δεν πληρούνται οι προυποθέσεις για την παράδοση από τη Γαλλία στη Ρωσία του πρώτου πολεμικού πλοίου Μιστράλ.

Στις 16 Οκτωβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ είχε διαμηνύει στη Μόσχα ότι θα πρέπει να γίνει "πλήρως σεβαστή" η εκεχειρία στην Ουκρανία, προτού η χώρα του προχωρήσει στην παράδοση των πλοίων στη Ρωσία.

Η κατάσταση είχε εξελιχθεί σε… σίριαλ, καθώς σύμμαχοι της Γαλλίας, όπως η Βρετανία, ασκούσαν πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση να μην τα παραδώσει στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

"Όλα πάνε κατ' ευχήν, όσον αφορά στην τεχνική ευόδωση του συμβολαίου μας. Σχετικά με τις όποιες αποφάσεις πολιτικής φύσεως, θεωρούμε πως η Γαλλία θα προστατεύσει τη φήμη της ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος μας σε στρατιωτικό επίπεδο" πρόσθεσε ο Ρογκόζιν.

Γάλλοι αξιωματούχοι, τους οποίους ρώτησε το Reuters για το θέμα, ανέφεραν πως το Παρίσι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία  παράδοσης του "Βλαδιβοστόκ".

Η πώληση των δύο πλοίων "Βλαδιβοστόκ" και "Σεβαστόπολ"- στη Ρωσία είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2011, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, έναντι ποσού 1,2 δισ. ευρώ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης