Υπεραισιόδοξος ο Ιρακινός πρέσβης: Σύντομα οι τζιχαντιστές θα αποτελούν παρελθόν

Υπεραισιόδοξος ο Ιρακινός πρέσβης: Σύντομα οι τζιχαντιστές θα αποτελούν παρελθόν

«Χρειάζεται πολιτική λύση στην κρίση με τους εξτρεμιστές», υποστήριξε ο πρέσβης της Ιρακινής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Μπουρχάν Τζαφ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου

Υπεραισιόδοξος ο Ιρακινός πρέσβης: Σύντομα οι τζιχαντιστές θα αποτελούν παρελθόν

Τον τερματισμό της κρίσης στο Ιράκ και το τέλος στην αγριότητα των τζιχαντιστών σε σύντομο χρονικό διάστημα προέβλεψε ο πρέσβης της Ιρακινής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Μπουρχάν Τζαφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Τζαφ αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της προέλασης των φανατικών ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους εξήγησε πως το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις οι οποίες ξέσπασαν εξαιτίας του συνεχούς εμφυλίου στη Συρία αλλά και της προέλασης των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία και πρόσθεσε πως μέσα σε μόλις ένα μήνα το 1/3 των ιρακινών εδαφών έχει περάσει στα χέρια των εξτρεμιστών.

Σχετικά με τη δημιουργία του ΙΚ, δήλωσε πως οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης εξαρτώνται από τους πρώην αξιωματικούς του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς ακολουθούν την ίδια τακτική αγριότητας όπως εκείνη όταν υπηρετούσαν υπό τις εντολές του Χουσεΐν.

«Διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα όπως τότε. Κάνουν τα ίδια με όσα έκαναν τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Την ίδια ώρα, η αποτυχία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής επηρέασε εξαιρετικά το Ιράκ», πρόσθεσε ο Ιρακινός πρέσβης

Επισήμανε, δε, πως το ΙΚ, το οποίο χαρακτήρισε απόγονο της Αλ Κάιντα, μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες αύξησε τους άνδρες του από 3.000 σε 40.000, με το 10-15% εξ αυτών να προέρχονται από τη Δύση.

Κλείσιμο

Άλλωστε, τόνισε ότι τα απομεινάρια από την εποχή του Χουσεΐν είναι ζωντανά, με τους αξιωματικούς τους να είναι πλέον επικεφαλής του ΙΚ και να είναι οι «νέοι φασίστες».

Ο κ. Τζαφ απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως επί εποχής Χουσεΐν η κατάσταση ήταν καλύτερη, λέγοντας πως και τότε σημειώνονταν τα ίδια αποτρόπαια εγκλήματα, αλλά δεν υπήρχε καταγραφή τους, ενώ σήμερα η βιαιότητα είναι καταγεγραμμένη.


Όσο για τον πλούτο που έχουν στα χέρια τους, εξήγησε ότι ληστεύουν τράπεζες, έχουν στην κατοχή τους όπλα τελευταίας τεχνολογίας που έχουν κλέψει από αποθήκες του ιρακινού στρατού, διαθέτουν αξιωματικούς που γνωρίζουν καλά τις περιοχές στις οποίες προελαύνουν, κλέβουν τα υπάρχοντα των κατοίκων, κάνουν εμπόριο ανθρώπων έχοντας πουλήσει σαν σκλάβες πάνω από 500 γυναίκες και κορίτσια της μειονότητας των Γιαζιντίτων, είναι καλά εξοπλισμένοι, ακόμα και αν δεν χρηματοδοτούνται πια από το εξωτερικό.

Ο κ. Τζαφ συμπλήρωσε πως η τακτική τους είναι βασισμένη στο «διαίρει και βασίλευε», καθώς θέτουν όλους εναντίον όλων και δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουν άλλοι μια και έχουν την τάση να εξαπλώνονται με την επιθυμία να διευρύνουν το χαλιφάτο τους.

Σχετικά με την επίλυση του ζητήματος, επισήμανε πως αυτή πρέπει να είναι πολιτική και αυτό μπορεί να είναι εφικτό χάρη στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ.

Όπως είπε, επείγει όλος ο ιρακινός λαός να αγκαλιάσει την νέα κυβέρνηση της χώρας, είναι απαραίτητο να εκτεθεί το ΙΚ και να φανεί αυτό που πραγματικά είναι: δεν έχουν κανένα σεβασμό για την ανθρώπινη αξία.

Την ίδια ώρα, είπε πως οι άνδρες της οργάνωσης είναι επαγγελματίες, ξέρουν πολύ καλά να χρησιμοποιούν τα media, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν μέρος των ειρηνικών διαδηλώσεων στη χώρα, καθώς ήθελαν να έρθουν σε επαφή με νέους, τους οποίους προσέγγισαν και στρατολόγησαν στη συνέχεια.

«Δε θα επιτρέψουμε στους τζιχαντιστές να γυρίσουν το Ιράκ στον Μεσαίωνα. Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη δημοκρατία και να υπάρξει συμφιλίωση ανάμεσα σε όλες τις εθνότητες», τόνισε και συμπλήρωσε πως στη χώρα δεν υπάρχουν οικονομικές, αλλά κοινωνικές και πολιτικές δυσκολίες.

Σε ερώτηση του protothema.gr σχετικά με το πότε και πώς θα τελειώσει η σφαγή από τους τζιχαντιστές, αλλά και κατά πόσο η Ευρώπη απειλείται από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, ο κ. Τζαφ δήλωσε πως το Ιράκ σύντομα θα ξεπεράσει την κρίση.

«Πόσος χρόνος θα χρειαστεί; Δε νομίζω ότι θα πάρει πολύ χρόνο, γιατί βλέπουμε ότι ολόκληρος ο κόσμος κατανοεί την κατάσταση, μας στηρίζουν οι χώρες. Είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Βέβαια χρειαζόμαστε όπλα για να τους αντιμετωπίσουμε. Δεν πρόκειται να τους σταματήσει μια λευκή σημαία ειρήνης», δήλωσε ο Ιρακινός πρέσβης.

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως είναι απαραίτητη μία πολιτική λύση με τους κατοίκους των περιοχών του Ιράκ που νιώθουν παραγκωνισμένοι και με όσους πιθανώς να στηρίζουν το ΙΚ.

Εξάλλου, επισήμανε πως οι εξτρεμιστές δε θέλουν συμβιβασμό και τόνισε πως η ιρακινή κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται μαζί τους.

«Δεν θέλουν συμβιβασμό θέλουν να εδραιώσουν το χαλιφάτο τους. Για εκείνους οι Γιαζιντίτες, οι Χριστιανοί, οι Κούρδοι πρέπει να εξαλειφθούν. Λένε, είτε είστε μαζί μας, είτε σας κόβουμε το κεφάλι», πρόσθεσε ο κ. Τζαφ.

Εξέφρασε, λοιπόν, την αισιοδοξία του πως η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση θα βοηθήσει στον τερματισμό της αγριότητας, καθώς όπως είπε «το ζήτημα είναι πολιτικό, αν έχεις καλή κυβέρνηση και καλό πρωθυπουργό που θα μπορεί να λύσει προβλήματα, τότε όλα είναι πιθανά».

Όσο για την Ευρώπη, δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν το Ιράκ, ενισχύουν τους Ιρακινούς και πιστεύουν πως η χώρα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Ενώ για μία πιθανή απειλή από τρομοκράτες στην Ευρώπη, απάντησε πως δε μπορεί να το προβλέψει, αλλά εξήγησε πως ο τρόπος για να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο «χτύπημα» είναι η παιδεία.

Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι αναγκαίο να υπάρχει παιδεία, οι μυστικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, αλλά και η ελπίδα ότι όσοι ξένοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚ αν επιστρέψουν στις χώρες τους θα έχουν αλλάξει γνώμη, θα έχουν μετανιώσει για τα εγκλήματα. Πρέπει να πούμε στους νέους ότι πρέπει να προσέχουν με τους εξτρεμιστές».

 

 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης