Απανωτά τα πλήγματα για Ολάντ: Η Δεξιά «πήρε» τη Γερουσία

Απανωτά τα πλήγματα για Ολάντ: Η Δεξιά «πήρε» τη Γερουσία

Ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων χρεώνεται ένα ακόμα εκλογικό πλήγμα, την ώρα που η μεγάλη κερδισμένη αναδεικνύεται η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν

Απανωτά τα πλήγματα για Ολάντ: Η Δεξιά «πήρε» τη Γερουσία
Σοβαρό πλήγμα υπέστη για μία ακόμη φορά ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με τη γαλλική Δεξιά να ανακτά, μετά από τρία χρόνια, τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η συντηρητική Δεξιά, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, επικράτησε στη Γερουσία, τον έλεγχο της οποίας είχε χάσει το 2011, στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί για την ανανέωση της σύνθεσης του σώματος. Για τον γαλλικό Τύπο, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων χρεώνεται ένα ακόμα εκλογικό πλήγμα, την ώρα που η μεγάλη κερδισμένη αναδεικνύεται η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας κατάφερε να εκλέξει για πρώτη φορά στη Γερουσία δύο βουλευτές.

Κάνοντας λόγο για μια ιστορική νίκη, η Λεπέν εξέφρασε την αισιοδοξία της πως, στις εκλογές του 2017, το κόμμα της θα αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη.

Κλείσιμο
Κατά τις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της γαλλικής Γερουσίας, το κόμμα του πρώην προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP), και οι κεντρώοι του σύμμαχοι «Ενωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων»,κατάφεραν να αποσπάσουν επτά έδρες από την Αριστερά και να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών επί των συνολικά 348.

Οπως εξηγεί η εφημερίδα «Le Monde», η αλλαγή σκυτάλης στη Γερουσία αποτελεί την τρίτη κατά σειρά εκλογική ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ που κυβερνά τη Γαλλία, μετά την πανωλεθρία που υπέστη στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου αλλά και στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου. Επιπλέον, προχωράει ένα ακόμα βήμα σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως, το πολιτικό comeback του Νικολά Σαρκοζί έφερε...γούρι στην γαλλική Δεξιά.

Για την εφημερίδα «Liberation», δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο γαλλικό κοινοβούλιο μετά την αλλαγή σκυτάλης στη Γερουσία. Η Εθνοσυνέλευση, όπως διευκρινίζει η εφημερίδα,υπερισχύει της Γερουσίας στην περίπτωση διαφωνίας σε ένα νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, όμως, συνιστά ένα πλήγμα για τον πρόεδρο της Γαλλίας, την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί, ο προκάτοχός του στον προεδρικό θώκο, επιστρέφει στην πολιτική με το βλέμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης