Αφγανιστάν: Διακόπηκε η καταμέτρηση των ψήφων - Αποχώρησαν παρατηρητές του Αμπντουλάχ

Αφγανιστάν: Διακόπηκε η καταμέτρηση των ψήφων - Αποχώρησαν παρατηρητές του Αμπντουλάχ

Περί τα 8,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Ιουνίου - Ο Αμπντουλάχ απορρίπτει τον αριθμό αυτό και ισχυρίζεται ότι η προσέλευση ήταν πολύ μικρότερη, αλλά αυξήθηκε από τη νοθεία του αντιπάλου του

Αφγανιστάν: Διακόπηκε η καταμέτρηση των ψήφων - Αποχώρησαν παρατηρητές του Αμπντουλάχ
Ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ απέσυρε σήμερα παρατηρητές από την επιτροπή ελέγχου των ψήφων η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε μέλος της ομάδας του, μετά την απειλή που εξαπέλυσε την Τρίτη ο Αμπντουλάχ ότι θα αποχωρήσει από μια συμφωνία για την επίλυση του αδιεξόδου των εκλογών.

«Δεν μετέχουμε σήμερα στη διαδικασία ελέγχου γιατί δεν έχει καμιά αξία για εμάς. Ας αφήσουμε τους άλλους να τη συνεχίσουν», δήλωσε ο Φάζελ Άχμαντ Μανάουι, ο επικεφαλής των ελεγκτών της ομάδας του Αμπντουλάχ. «Και ίσως να μην μετάσχουμε καθόλου. Ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται με τον ΟΗΕ. Αν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, θα επιστρέψουμε, διαφορετικά το θέμα θεωρείται λήξαν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του μέλος της ομάδα του Ασράφ Γάνι δήλωσε στον Τύπο: «Τώρα ξέρουν ότι έχασαν τις εκλογές. Για να κρύψουν την ήττα τους προσπαθούν να βρουν προφάσεις».

Με τη απουσία της ομάδας του Αμπντουλάχ, ο έλεγχος δεν κατέστη δυνατόν να επαναληφθεί σήμερα. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε «προσωρινή διακοπή» της διαδικασίας αλλά αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις. Ο έλεγχος των ψήφων αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ του Αμπντουλάχ και του Ασράφ Γάνι. Και οι δύο υποψήφιοι διεκδικούν ότι είναι νικητές των εκλογών οι οποίες αναμένονταν να οδηγήσουν στην πρώτη δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Η κρίση που έχει προκληθεί όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών αφήνει να πλανάται το φάσμα ενός ακόμη κύκλου πολέμου στο Αφγανιστάν, το οποίο σπαράσσεται ήδη από δεκαετίες μαχών.

Την Τρίτη η ομάδα του Αμπντουλάχ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ είχε προθεσμία μέχρι σήμερα για να δεχτεί αρκετά αιτήματά τους που αφορούν στη διεύρυνση των κριτηρίων για τον εντοπισμό και την απόρριψη των νοθευμένων ψηφοδελτίων από την καταμέτρηση των ψήφων του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, 8,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Ιουνίου, ωστόσο ο Αμπντουλάχ απορρίπτει τον αριθμό αυτό και ισχυρίζεται ότι η προσέλευση ήταν πολύ μικρότερη αλλά αυξήθηκε από τη νοθεία του αντιπάλου του.

Η επιτροπή άρχισε τη Δευτέρα τη διαδικασία εξάλειψης των νοθευμένων ψηφοδελτίων, τουλάχιστον ένα μήνα μετά την έναρξη του ελέγχου των ψήφων του δευτέρου γύρου των εκλογών της 14ης Ιουνίου. Στόχος είναι να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία από τους υποψήφιους αντιπάλους.

Ο έλεγχος τον οποίο διενεργούν ομάδες του Αμπντουλάχ, του αντιπάλου του, του Ασράφ Γάνι, αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής και παρατηρητές του ΟΗΕ, περιλαμβάνει το διαχωρισμό των νοθευμένων ψηφοδελτίων από τα έγκυρα, ώστε ο νέος πρόεδρος να έχει την απαιτούμενη νομιμότητα, τη στιγμή που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη χώρα έως τα τέλη του έτους, ύστερα από 13 χρόνια πολέμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης