Μόσχα - Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του μαλαισιανού Βοeing

Μόσχα - Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του μαλαισιανού Βοeing

Το Κίεβο καταγγέλει πως οι φιλορώσοι αποσχιστές έχουν κρύψει πτώματα, συντρίμμια αλλά και το αντιεροπορικό που έριξε το αεροσκάφος - Επέτρεψαν στους διεθνείς εμπειρογνώμονες να ελέγξουν την περιοχή - Επικοινωνία Ομπάμα με Κάμερον, Μέρκελ για την κρίση στην Ουκρανία

Μόσχα - Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του μαλαισιανού Βοeing
Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο υποστηρίζει πως καταγράφεται η προσπάθεια των φιλορώσων ανταρτών να μεταφέρουν μακριά από το Ντόνετσκ την αντιαεροπορική συστοιχία πυραύλων Μπουκ, που χρησιμοποίησαν για να καταρρίψουν το μαλαισιανό Boeing! Στο βίντεο απεικονίζεται όντως ένα τέτοιο αντιαεροπορικό σύστημα πάνω σε φορτηγό και μάλιστα από τη συστοιχία φαίνεται να λείπει ένας πύραυλος!

Οι ίδιες πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγορούν τους φιλορώσους αντάρτες πως προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους.

"Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι τρομοκράτες έχουν μεταφέρει 38 πτώματα στο νεκροτομείο του Ντονέτσκ", τονίζει η ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης που συμπληρώνει πως στην περιοχή εμφανίστηκαμ "ειδικοί με έντονη ρωσική προφορά, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα διενεργήσουν αυτοί τις νεκροψίες".

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως οι φιλορώσοι "τρομοκράτες", όπως τους χαρακτηρίζει το Κίεβο, αναζητούν μέσα μεταφοράς μεγάλης χωρητικότητας προκειμένου να μεταφέρουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους στη Ρωσία.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αποσχιστών Αλεξάντερ Μποροντάι, υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αγγίξει την περιοχή όπου συνετρίβη τοεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ωστόσο είναι ανήσυχοι για την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί, καθώς τα πτώματα αποσυντίθενται από τη ζέστη.
Κλείσιμο

«Οι σοροί αθώων ανθρώπων είναι εκτεθειμένες στη ζέστη. Διατηρούμε το δικαίωμα, αν συνεχιστεί η καθυστέρηση, να αρχίσουμε τη διαδικασία απομάκρυνσης των πτωμάτων. Ζητάμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να μας βοηθήσει με το πρόβλημα αυτό και να στείλει τους ειδικούς της», δήλωσε ο κ. Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».


Συμφωνία για ζώνη ασφαλείας γύρω από το σημείο συντριβής - Στις 186 οι σοροί που έχουν βρεθεί 

Στο μεταξύ, τα μέλη της «ομάδας επαφής» στην οποία μετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέληξαν σε συμφωνία με τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι συνομιλίες με τους αποσχιστές κατέληξαν στη συμφωνία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 20 χιλιομέτρων «ώστε η Ουκρανία να εκπληρώσει τον κύριο στόχο, την αναγνώριση των πτωμάτων και την παράδοσή τους στις οικογένειες», δήλωσε ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

Όπως μεταδίδει μάλιστα το πρακτορείο Reuters, αυτόπτης μάρτυρας ισχυρίζεται ότι οι φιλορώσοι αντάρτες επέτρεψαν στους παρατηρητές του OAΣΕ να επισκεφθούν τμήμα της περιοχής όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος, όπου βρίσκεται και μία από τις μηχανές του αεροσκάφους. Τους επέτρεψαν επίσης να μιλήσουν σε ντόπιους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας, έχουν εξερευνήσει 18 από τα 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος και έχουν εντοπίσει 186 πτώματα.

Αναφορικά με την τύχη των δύο μαύρων κουτιών η ουκρανική πλευρά δηλώνει άγνοια. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τα μαύρα κουτιά. Ούτε ένα από αυτά δεν έχει παραδοθεί στην ουκρανική πλευρά», δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Το γεγονός ότι τα μαύρα κουτιά δεν έχουν βρεθεί, επιβεβαίωσε και ο ηγέτης των φιλορώσων αποσχιστών Αλεξάντερ Μποροντάι.

Επικοινωνία Ομπάμα με Μέρκελ - Κάμερον

Την ίδια στιγμή πάντως η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις γύρω από τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους με τους 298 επιβαίνοντες – στο Ντόνετσκ, σε μια περιοχή όπου ο ουκρανικός εμφύλιος πόλεμος μαίνεται - ένας πόλεμος αλληλοκατηγοριών έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις ΗΠΑ να αφήνουν σαφείς αιχμές εναντίον της Μόσχας “δείχνοντας” τους ρωσόφωνους αυτονομιστές ως ενόχους για την τραγωδία.

Ένα 24ωρο μετά το τραγικό συμβάν, η Ουάσινγκτον, δια στόματος του προέδρου Ομπάμα, κάνει λόγο ευθέως για την “μεγάλη βοήθεια που έχουν δεχθεί από την Μόσχα οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων”! Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως “το μαλαισιανό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ζώνη που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές”.





Τόνισε δε ότι δεν είναι δυνατόν οι αυτονομιστές να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μόνοι τους αυτού του είδους τα όπλα, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση από τη Ρωσία και κάλεσε τη Μόσχα και τους αυτονομιστές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είχε τη δύναμη να περιορίσει τη βία στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Αντιθέτως, είπε, οι Ουκρανοί αυτονομιστές λαμβάνουν σταθερά από τη Μόσχα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βαρέων και αντιαεροπορικών όπλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, η οποία δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δόθηκε ρωσική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για την εκτόξευση του πυραύλου εδάφους-αέρος SA-11 που πιθανώς κατέρριψε την πτήση MH17.




Ενδεικτικό της διεθνούς ανησυχίας γύρω από το ζήτημα, είναι και το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τις οποίες συζητήθηκε ενδεχομένως η ανάγκη λήψης περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποτύχει να λάβει μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Ομπάμα και Μέρκελ «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση και επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή, θεωρώντας ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν τη σαφή ευθύνη της Ρωσίας, η οποία δεν αποκλείει τους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία από την πρόσβαση σε βαριά όπλα και άλλη υποστήριξη, η οποία προέρχεται μέσα από τη Ρωσία.




Παράλληλα, σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία, Ομπάμα και Κάμερον «επανέλαβαν την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εάν η Ρωσία εξακολουθεί να μην μπορεί να λάβει μέτρα» για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μίλησε τηλεφωνικά το μεσημέρι του Σαββάτου και με τον Ρώσο πρόεδρο για το ζήτημα της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των ερευνών για την κατάρριψη του αεροσκάφους κοντά στο Ντονέτσκ.

Η Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αποσχιστές της ανατολικής Ουκρανίας ώστε να επιτρέψουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή ερευνών στο χώρο της συντριβής του αεροσκάφους.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν εστίασε στη συμφωνία του με την κ. Μέρκελ ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα εκεχειρία στην Ουκρανία και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων αποσχιστών.

Κι ενώ η Αμερική βλέπει ρωσικό «δάκτυλο» στην κατάρριψη του αεροσκάφους και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά την άμεση ανοιχτή έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη, Μόσχα και Κίεβο πετάνε ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών για το τραγικό συμβάν, οδηγώντας σε σημείο καμπής την ουκρανική κρίση.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας υποδεικνύουν ως υπεύθυνη για την τραγωδία την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν θα είχε συμβεί εάν το Κίεβο δεν είχε τερματίσει την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει με τους αυτονομιστές.










Το Κίεβο από την πλευρά του αντεπιτίθεται και κατηγορεί τους αντάρτες ότι χρησιμοποίησαν ένα πυραυλικό σύστημα SA-11 της σοβιετικής εποχής που απέκτησαν από τη Ρωσία και έβαλαν εναντίον του Μπόινγκ νομίζοντας ότι επρόκειτο για ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες υποτίθεται ότι ακούγονται Ρώσοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών να συζητούν για την κατάρριψη ενός αεροπλάνου από τους αντάρτες. «Να πάρει ο διάολος. Είναι σχεδόν 100% σίγουρο ότι πρόκειται για πολιτικό αεροσκάφος. Πέφτουν συντρίμμια στους δρόμους (...). Κομμάτια από καθίσματα, πτώματα» φέρεται να λέει ο ένας από αυτούς.












Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές πάντως έχουν ταυτοποιήσει την εθνικότητα όλων των θυμάτων πλην τεσσάρων. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (192), 44 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί (σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις), 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπόλοιπων δεν είναι ακόμη γνωστή, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας Αμερικανός.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης