Ιράκ: Οι τζιχαντιστές έκλεψαν πυρηνικό υλικό από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές έκλεψαν πυρηνικό υλικό από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης

Τι αποκάλυψε σε επιστολή του ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Άλι Αλχακίμ

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές έκλεψαν πυρηνικό υλικό από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης
Πυρηνικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης στο Ιράκ έκλεψαν σουνίτες τζιχαντιστές, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Άλι Αλχακίμ.

Οι παραπάνω ιδιαίτερα ανησυχητικές πληροφορίες περιέχονται σε γράμμα που έστειλε στις 8 Ιουλίου ο Aλι Αλχακίμ στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Κλείσιμο
Στην εν λόγω επιστολή ο  πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη ζητά μάλιστα τη βοήθεια του Μπαν Κι-μουν «για να απομακρύνουν την απειλή της χρήσης τέτοιων όπλων από τους τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό».

Ειδικότερα, στην κατοχή των τζιχαντιστών φαίνεται πως βρίσκονται περίπου 40 κιλά ουρανίου το οποίο προοριζόταν για επιστημονική έρευνα και που, σύμφωνα με τον Άλι Αλχακίμ, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής».

Ωστόσο, αν και ο  Άλι Αλχακίμ δεν διευκρίνισε ποια ομάδα ισλαμιστών πήρε το ουράνιο, ωστόσο, είναι γνωστό πως η Μοσούλη έχει καταληφθεί από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Πάντως, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το περιστατικό δεν αποτελεί απειλή.

«Το υλικό θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλου», φέρεται να δήλωσε πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης