Ιρακινός αξιωματούχος προς ΗΠΑ: Βομβαρδίστε τους τζιχαντιστές, αλλιώς θα το κάνει το Ιράν!

Ιρακινός αξιωματούχος προς ΗΠΑ: Βομβαρδίστε τους τζιχαντιστές, αλλιώς θα το κάνει το Ιράν!

Αν οι ΗΠΑ δεν βομβαρδίσουν τους τζιχαντιστές, τότε η κυβέρνηση της Βαγδάτης θα ζητήσει από  το Ιράν να το κάνει, δήλωσε εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Al Maliki

Ιρακινός αξιωματούχος προς ΗΠΑ: Βομβαρδίστε τους τζιχαντιστές, αλλιώς θα το κάνει το Ιράν!
Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ιράκ μιλάει δημόσια για την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να ζητήσει την βοήθεια του Ιράν για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών, αν  οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αρνούνται να βομβαρδίσουν τα μέρη που έχουν καταλάβει οι μαχητές του ISIL.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Noori Al-Maliki,  Dr Haider Al-Abadi, μίλησε χθες στην βρετανική έκδοση της Huffington Post και έθεσε τελεσίγραφο στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Είμαστε σε αναμονή για απάντηση από τις ΗΠΑ αν θα μας βοηθήσουν με αεροπορικές επιθέσεις. Αν αυτό συμβεί δεν χρειαζόμαστε την βοήθεια του Ιράν, αν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν, τότε  μπορεί να χρειαστούμε την βοήθεια του Ιράν για αεροπορικές επιθέσεις και μπορεί να σκεφθούμε να ζητήσουμε και την βοήθεια της Τουρκίας».

Κλείσιμο
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει ότι η εμπλοκή της χώρας του στο Ιράκ με αεροπορικές επιδρομές εναντίον τωνν τζιχαντιστών θα ήταν μια «πράξη πλήρους ανευθυνότητας» με δεδομένη την μεγάλη θρησκευτική διάσπαση στο εσωτερικό της χώρας και την αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές στο «έδαφος». 

Σε αντίθεση ο Al-Abadi, δήλωσε χθες ότι ο ιρακινός στρατός έχει την δυνατότητα να προστατεύσει την Βαγδάτη από τους μαχητές του ISIL, αλλά χρειάζεται βοήθεια από αέρος για να «πετάξουν» τους τζιχαντιστές έξω από την περιοχή. 

Ο Ιρακινός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι τζιχαντιστές αποτελούν απειλή, όχι μόνο για την Μέση Ανατολή, αλλά και για την Δύση και υπενθύμισε ότι το τελευταίο διάστημα νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών και, όπως ανέφερε ο Ιρακινός αξιωματούχος, όταν αυτοί επιστρέψουν στη Βρετανία, θα αποτελούν απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Πάντως, ο Ιρακινός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι και από την κυβέρνηση του Ιράκ υπήρξαν ακραίες κινήσεις εναντίον των σουνιτών που τους απομάκρυναν από την Βαγδάτη και τους περιόρισαν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Πρέπει να είμαστε προεσεκτικοί για να μην εμπλακούμε σε θρησκευτικό πόλεμο», τόνισε ο  Al-Abadi και συνέχισε λέγοντας ότι, «οι σιίτες δεν είναι εναντίον των σουνιτών και οι σουνίτες δεν είναι εναντίον των σιιτών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης