ΗΠΑ: Συναγερμός για μαζική έκθεση επιστημόνων στο βακτήριο του άνθρακα

ΗΠΑ: Συναγερμός για μαζική έκθεση επιστημόνων στο βακτήριο του άνθρακα

75 άνθρωποι θα λαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά για τις επόμενες 60 ημέρες, ενώ τους χορηγήθηκε και το εμβόλιο του άνθρακα

ΗΠΑ: Συναγερμός για μαζική έκθεση επιστημόνων στο βακτήριο του άνθρακα
Τουλάχιστον 75 επιστήμονες που εργάζονταν σε ομοσπονδιακά εργαστήρια στην Ατλάντα ενδέχεται να εκτέθηκαν στο βακτήριο του άνθρακα και τους χορηγείται θεραπεία για να προληφθεί η εμφάνιση της ασθένειας, ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Η πιθανή έκθεση των επιστημόνων έγινε επειδή οι ερευνητές που εργάζονταν σε ένα εργαστήριο βιοασφάλειας του CDC στην Ατλάντα δεν ακολούθησαν την πρέπουσα διαδικασία για να αδρανοποιήσουν τα βακτήρια. Κατόπιν μετέφεραν τα δείγματα, που ενδεχομένως περιείχαν μη αδρανοποιημένο άνθρακα, σε άλλα εργαστήρια του CDC, χαμηλότερου βαθμού ασφάλειας, τα οποία δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον χειρισμό των βακτηρίων.

Ο Δρ. Πολ Μίτσαν, διευθυντής της υπηρεσίας περιβαλλοντικής υγείας και συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφαλείας, δήλωσε ότι το CDC ανακάλυψε το γεγονός το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Ιουνίου και αμέσως άρχισε να επικοινωνεί με τους εργαζόμενους στα εργαστήρια που, εν αγνοία τους, ήρθαν σε επαφή με τα δείγματα. "Κανένας δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας", διευκρίνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον Μίτσαν, η περίοδος επώασης του βακτηρίου είναι συνήθως 5-7 ημέρες αν και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου η ασθένεια εμφανίστηκε έως και 60 ημέρες μετά την έκθεση των ατόμων στο βακτήριο.

Κλείσιμο
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον επτά ερευνητές ήρθαν σε άμεση επαφή με τον άνθρακα, ωστόσο η υπηρεσία παίρνει μέτρα και παρέχει θεραπεία σε όσους εργαζόμενους μπήκαν στα εργαστήρια. Έτσι, περίπου 75 άνθρωποι θα λαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά για τις επόμενες 60 ημέρες, ενώ τους χορηγήθηκε και το εμβόλιο του άνθρακα.

Ο Μίτσαν είπε ότι το CDC διεξάγει εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσει πώς εκτέθηκαν οι επιστήμονες και σημείωσε ότι θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης