Χίλαρι Κλίντον: Κουτσομπόλης ο Σαρκοζί, αυταρχικός ο Πούτιν, αποφασιστική η Μέρκελ

Χίλαρι Κλίντον: Κουτσομπόλης ο Σαρκοζί, αυταρχικός ο Πούτιν, αποφασιστική η Μέρκελ

Τι γράφει στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά της που κυκλοφόρησε σήμερα - Το 2000 έφυγε από το Λευκό Οίκο... χρεοκοπημένη και φτωχή!

Χίλαρι Κλίντον: Κουτσομπόλης ο Σαρκοζί, αυταρχικός ο Πούτιν, αποφασιστική η Μέρκελ
Τρέφει απέραντο θαυμασμό για την Άνγκελα Μέρκελ, τη γυναίκα με την «ατσάλινη αποφασιστικότητα», ενώ για το Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζει ότι είναι απολαυστικός στην παρέα κι ότι του αρέσει το κουτσομπολιό.

Στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά, της υπό τον τίτλο «Hard choices» που κυκλοφορεί σήμερα,η Χίλαρι Κλίντον πλέκει το εγκώμιο στη Γερμανίδα καγκελάριο, την οποία είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά, όπως υποστηρίζει, όταν ήταν «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ. Χαρακτηρίζει «κουτσομπόλη» τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί καθώς επίσης «αυταρχικό και εύθικτο» τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Κλείσιμο
Η γνωριμία των δύο γυναικών έγινε το 1994 στο Βερολίνο, όταν η Μέρκελ υπηρετούσε στο γραφείο του μέντορά της, του τότε καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ και η Χίλαρι ήταν «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ. Η Μέρκελ είναι «μια νεαρή γυναίκα που θα πάει μακριά», γράφει στο βιβλίο της για εκείνη την εποχή η Κλίντον, σημειώνοντας ότι οι δύο γυναίκες έχουν κρατήσει από τότε επαφή. Όταν η Μέρκελ εξελέγη καγκελάριος το 2005, η Κλίντον είπε ότι είναι «ενθαρρυντικό να βλέπεις την Άνγκελα να κινεί τα νήματα στην Ευρώπη». Αργότερα, όταν οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν εκ νέου, η Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η Μέρκελ «ήταν καθοριστική, έξυπνη, απλή, που πάντα έλεγε ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό της» όπως αναφέρει το βιβλίο.

Η Κλίντον επισημαίνει ακόμη ότι, ως επιστήμονας, η Μέρκελ ήταν πολύ καλή γνώστης των θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και η πυρηνική ενέργεια. Η Χίλαρι Κλίντον γράφει επίσης ότι πέρασε πολύ χρόνο μιλώντας με τη Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Είτε συμφωνείς με τη νομισματική πολιτική της, είτε όχι, ήταν αδύνατο να μην εντυπωσιαστείς από την ατσάλινη αποφασιστικότητα της» σημειώνει η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για την καγκελάριο Μέρκελ.

Από τους ηγέτες που ήρθε σε επαφή τα τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009 έως το 2013), η Χίλαρι κάνει ειδική αναφορά όχι μόνο στη Μέρκελ αλλά και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Για τον Σαρκοζί, μάλιστα, γράφει στο βιβλίο της ότι «κουτσομπολεύει τους πάντες» κι ότι ως πρόεδρος της Γαλλίας, διαμαρτυρόταν συνεχώς για ότι έπρεπε να συνομιλεί με γηραιούς ηγέτες: Οι περισσότεροι ήταν προχωρημένης ηλικίας, είχαν γκρίζα μαλλιά και ήταν γένους αρσενικού», γράφει η Χίλαρι για τον πρώην ένοικο των Ηλυσίων.

Για τα αμερικανικά ΜΜΕ, η έκδοση του βιβλίου της Χίλαρι εντάσσεται στην ανεπίσημη προεκλογική εκστρατεία της, αν και η ίδια δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2016,ως υποψήφια με τον Δημοκρατικό Κόμμα.


Η χρεοκοπία των Κλίντον

Η οικογένεια Κλίντον εγκατέλειψε το 2000 το Λευκό Οίκο με πολλά χρέη και... άδειο κουμπαρά, αποκάλυψε η Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, λίγες ώρες πριν την κυκλοφορία του βιβλίου με τα απομνημονεύματά της,υπό τον τίτλο: «Hard Choices».

Ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, έχοντας διατελέσει δύο φορές πρόεδρος των ΗΠΑ, έτρεχε από δικαστήριο σε δικαστήριο, όταν ολοκλήρωσε και τη δεύτερη θητεία του, για διάφορα σκάνδαλα που είχαν στιγματίσει την παραμονή του στο Λευκό Οίκο, κυρίως όμως για τη ροζ υπόθεση της Μόνικα Λεβίνσκι. «Είχαμε πολλά χρέη καθώς έπρεπε, μεταξύ άλλων, να αποπληρώσουμε δάνεια για τις σπουδές της μονράκριβης κόρης μας, Τσέλσι», είπε η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι «χρυσές ομιλίες» του ζεύγους σε ξένα πανεπιστήμια και συνέδρια δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα που έφθαναν τα 10,6 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνει η Χίλαρι. Η δήλωσή της ότι το πρώην προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ αντιμέτωπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο, προκάλεσε την έντονη δυσφορία των Ρεπουμπλιακάνων που έσπευσαν να την κατηγορήσουν ότι είναι εκτός... πραγματικότητας.«Νομίζω ότι έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό την επαφή με τον μέσο άνθρωπο. Το θέμα δεν είναι αν ήταν χρεοκοπημένοι ή όχι. Είναι το πώς ακούγονται όλα αυτά στους απλούς ανθρώπους», δήλωσε το κομματικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, Ρέινς Πρίμπους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης