«Ελέγχουμε μεγάλο μέρος της χώρας», υποστηρίζει ο Λίβυος στρατηγός Χάφταρ

«Ελέγχουμε μεγάλο μέρος της χώρας», υποστηρίζει ο Λίβυος στρατηγός Χάφταρ

Ισχυρίστηκε ότι 70.000 άνδρες του στρατού της Λιβύης έχουν ταχθεί στο πλευρό του

«Ελέγχουμε μεγάλο μέρος της χώρας», υποστηρίζει ο Λίβυος στρατηγός Χάφταρ
Ο Λίβυος απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει εξαπολύσει στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των ένοπλων ισλαμιστών στη Βεγγάζη, δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας.

«Ελέγχουμε μεγάλο μέρος της χώρας. Εξακολουθούν να είναι εκτός του έλεγχου μας κάποιες περιοχές και η ιστορία θα τελειώσει», δήλωσε ο στρατηγός Χάφταρ στην ανεξάρτητη αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Γιουμ Αλ Σάμπα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητήσει από τη Δύση να υποστηρίξει την εκστρατεία του, η οποία, κατά τον κ. Χάφταρ, στόχο έχει να διώξει τους «τρομοκράτες» από τη Λιβύη.

Κλείσιμο
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Λιβύη είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα το οποίο, με τη βοήθεια του θεού, είμαστε σε θέση να λύσουμε», υπογράμμισε ο απόστρατος στρατηγός.

Ο κ. Χάφταρ ισχυρίστηκε ότι 70.000 άνδρες του στρατού της Λιβύης έχουν ταχθεί στο πλευρό του.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο στρατηγός αύξησε την πίεση στις αρχές της χώρας ζητώντας να δημιουργηθεί ένα «προεδρικό συμβούλιο», το οποίο θα ηγηθεί της περιόδου μετάβασης.

Ο οδικός χάρτης του απόστρατου στρατηγού προβλέπει την αναστολή της λειτουργίας του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (κοινοβούλιο), το οποίο δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις.

Ο κ. Χαφτάρ μίλησε «στο όνομα του στρατού» από την ανατολική Λιβύη, ωστόσο δεν εξήγησε παρόλα αυτά πώς θα εφαρμόσει το σχέδιό του. Πάντως το μεγαλύτερο κόμμα της Λιβύης, η κεντρώα Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων (NFA), ανακοίνωσε ότι τον υποστηρίζει, ενώ το ίδιο έκανε και ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας Χαμπίμπ Λαμίν, το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που το πράττει.

Οι αρχές της Λιβύης κατηγορούν τον κ. Χάφταρ, οι υποστηρικτές του οποίου εισέβαλαν την Κυριακή στο κτίριο του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου και ανακοίνωσαν την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, για απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του ο πρώην στρατιωτικός εξηγεί ότι εξαπέλυσε την Παρασκευή μια επίθεση εναντίον εξτρεμιστικών ομάδων στη Βεγγάζη, τις οποίες κατηγορεί για «τρομοκρατία». «Η Λιβύη έχει γίνει καταφύγιο για τους τρομοκράτες που ελέγχουν τα γρανάζια του κράτους», υπογράμμισε.

Εξάλλου διαβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει την εξουσία, όμως απαιτεί τη διάλυση του κοινοβουλίου, στο οποίο υπερισχύουν οι ισλαμιστές, κάποια μέλη των οποίων κατηγορούνται για συνέργια με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον απόστρατο στρατηγό, «ο στρατός» έλαβε τις αποφάσεις αυτές μετά την άρνηση του κοινοβουλίου να αναστείλει τις εργασίες του «όπως ζητεί ο λαός».

Στην πραγματικότητα το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο θεωρείται από πολλούς αναλυτές μία από τις αιτίες της κρίσης, καθώς επικρίνεται κυρίως επειδή δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας είχε προτείνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το κοινοβούλιο «να διακόψει τη λειτουργία» ώστε να αποφευχθεί «να κυλήσει η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο». Όμως το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο δεν απάντησε στο αίτημα.

Η Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης διέψευσε εξάλλου τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες όρισε την 25η Ιουνίου ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου, επισημαίνοντας παρ’ όλα αυτά ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο μισό του Ιουνίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης