Οι πλημμύρες τώρα απειλούν το Βελιγράδι – 44 νεκροί στα Βαλκάνια

Οι πλημμύρες τώρα απειλούν το Βελιγράδι – 44 νεκροί στα Βαλκάνια

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους περίπου 25 χιλιάδες άνθρωποι

Όλα σε ένα, νοικυρεμένα...
Οι πλημμύρες τώρα απειλούν το Βελιγράδι – 44 νεκροί στα Βαλκάνια
"Η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι τώρα αρχίζει", διαμηνύει ο ο πρωθυπουργός της Σερβίας με τις καταστροφικές πλημμύρες να απειλούν τις επόμενες ώρες την σερβική πρωτεύουσα και χιλιάδες εθελοντές να τοποθετούν αμμόσακους κατά μήκος του ποταμού Σάβα όπου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης.

Κλείσιμο


Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τα Βαλκάνα έχουν προκαλέσει το θάνατο, μέχρι στιγμής, 44 ανθρώπων -16 στη Σερβία, 27 στη Βοσνία κι έναν στην Κροατία- ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.Ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου μεταφέροντας σκάφη και τρόφιμα για διοχέτευση στις πληγείσες περιοχές. Παρά την υποχώρηση της στάθμης των υδάτων σε πολλές περιοχές της Σερβίας και της Βοσνίας, τα νερά του ποταμού Σάβα, που διέρχεται και από το Βελιγράδι, αναμένεται να απειλήσουν τα περίχωρα της πρωτεύουσας.



Το κύμα υδάτων που θα απειλήσει κυρίως περιοχές του Βελιγραδίου αναμένεται το νωρίτερο σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους περίπου 25 χιλιάδες άνθρωποι. Στη Σερβία έχουν χάσει την ζωή τους , μέρι τώρα, 16 άνθρωποι ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτσς εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες. "Τώρα αρχίζει η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι καθώς η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να ανεβαίνει και απειλεί τη σερβική πρωτεύουσα, διεμήνυσε ο Σέρβος πρωθυπουργός καλώντας τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή.



Στη σερβική κωμόπολη του Ομπρένοβατς, 30 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, σωστικά συνεργεία εντόπισαν χθες τις σορούς δώδεκα ανθρώπων, με τον αριθμό των θυμάτων να αναμένεται να αυξηθεί με την υποχώρηση των υδάτων. «Η κατάσταση είναι καταστροφική», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούκσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες στρατιώτες και πολίτες έσπευδαν στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Κόστολατς, ανατολικά της πρωτεύουσας, για να βοηθήσουν στην κατασκευή φραγμάτων. Το εργοστάσιο του Κόστολατς καλύπτει ποσοστό 20% των αναγκών της Σερβίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η λειτουργία του απειλείται από τη ραγδαία άνοδο των υδάτων του ποταμού Μλάβα, παραποτάμου του Δούναβη.

Εκτός από τον δήμο Ομπρένοβατς σοβαρά είναι τα προβλήματα στις πόλεις Κρούπανι, Σρέμσκα Ράτσα και Γιάμε.



Για τις επιχειρήσεις διάσωσης κατοίκων που αντιμετώπισαν σοβαρό κίνδυνο και τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού στους πληγέντες επιστρατεύτηκαν πέντε ελικόπτερα και προσωπικό από την Ουγγαρία, την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία.



Στις επιχειρήσεις που συνεχίζονται και σήμερα συμμετέχουν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας, σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.
Αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ προσγειώθηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο "Νίκολα Τέσλα" του Βελιγραδίου.



Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Μπρίντιζι και μετέφερε γεννήτριες και αντλίες. Σύντομα θα φθάσει και δεύτερο αεροπλάνο με τρόφιμα και νερό για τον πληθυσμό που έχει πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, ο οποίος παρέλαβε την ανθρωπιστική βοήθεια, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ βοηθά τη σερβική κυβέρνηση, τη στιγμή που έχει ανάγκη από τη βοήθεια.



Ο ΟΗΕ ενεργοποίησε το σύστημα παροχής βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις για να αποστείλει εξοπλισμό διάσωσης και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.



Στη Βοσνία, οι αρχές κάνουν λόγο για 27 νεκρούς και στην Κροατία για έναν. Στο μεταξύ, σημαντικές θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις των πλημμυρών στον αγροτικό τομέα της Σερβίας και της Βοσνίας, ενώ σε μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία της Σερβίας σε άνθρακα θα οδηγήσουν οι σημαντικές καταστροφές που υπέστησαν ανθρακωρυχεία της χώρας.



Για να δώσει μία "γεύση" από το μέγεθος της καταστροφής στην πατρίδα της, η πρωθυπουργός της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζέλικα Τσιγιάνοβιτς, συνέκρινε τις καταστροφές των τελευταίων ημερών με εκείνες που υπέστη η περιοχή από τον εμφύλιο πόλεμο του 1992-95. «Δεν είχαμε δει καταστροφές τέτοιας έκτασης, από τον πόλεμο», είπε η Τσιγιάνοβιτς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης