Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία την Πέμπτη

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία την Πέμπτη

«Ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία»

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία την Πέμπτη
Με εφ' όλης της ύλης επανεξέταση των σχέσεων της με τη Ρωσία εάν η Μόσχα δεν προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» στη Ρωσία απείλησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής.

«Ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κλείσιμο
Νωρίτερα η Wall Street Journal επικαλούμενη πληροφορίες σχετικά με το προσχέδιο του κειμένου της απόφασης της συνόδου μετέδιδε ότι η ΕΕ εξετάζει ακόμα και την επιβολή εμπάργκο στο εμπόριο όπλων γι' αυτό και ζητά την «άμεση απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο σχέδιο οι ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία χαρακτηρίζονται ως «εισβολή» ενώ προβλέπεται και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τη χορήγηση βίζα.

Στο προσχέδιο γίνεται επίσης αναφορά στην πιθανότητα η ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Ρωσίας αν αυτή δεν αλλάξει την πορεία της.

Ζητείται, ακόμα, από την Ρωσία να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Ουκρανία.

Παράλλληλα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ φαίνεται να αποφασίζουν την αναστολή της συμμετοχής τους στη σύνοδο των G8 τον Ιούνιο 

Όσον αφορά το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναλάμβαναν την πρόθεση της ΕΕ να στηρίξει πλήρως τη χορήγηση ενός διεθνούς πακέτου βοήθειας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας.

Στο προσχέδιο αναφέρεται, τέλος, ότι εξετάζεται το πάγωμα των περιουσιών των Ουκρανών που ευθύνονται για τη διαφθορά στη χώρα.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας οριοθέτησε τις ανάγκες της χώρας του για τα επόμενα δύο χρόνια σε 15 δισ. επισημαίνοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από το «παγωμένο» δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης