Θα είναι η Κριμαία το δώρο της Δύσης στη Ρωσία;

Θα είναι η Κριμαία το δώρο της Δύσης στη Ρωσία;


Η Μόσχα κατηγορεί τους δυτικούς για δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων όσον αφορά την ουκρανική κρίση

Θα είναι η Κριμαία το δώρο της Δύσης στη Ρωσία;
Δριμύ κατηγορώ της Μόσχα σε ΗΠΑ, Ε.Ε και ΝΑΤΟ για δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων καλώντας και τις τρεις πλευρές να αποφεύγουν τις προκλητικές δηλώσεις για την Ουκρανία σεβόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τις "Russia Tοday" και "Ria Novosti", η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαλεί Ε.Ε, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μετά τον καταιγισμό δηλώσεων από δυτικούς διπλωμάτες ότι η Μόσχα θα πρέπει να δείξει διαφάνεια στα στρατιωτικά της σχέδια αλλά και να αποφύγει τυχόν κινήσεις που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι η Δύση μπορεί να υποκύψει στις ασφυκτικές πιέσεις της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία προκειμένου ο Πούτιν να σταματήσει τις επεκτατικές κινήσεις στην περιοχή. Το γεγονός ότι χτες το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 25 Μαΐου για το καθεστώς της περιοχής, επισημαίνουν οι αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Washington Post, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι κινήσεις αυτές ενορχηστρώνονται από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Οι γαλλικές "Le Figaro" και " Liberation" τονίζουν ότι το πέρασμα της εξουσίας στο Κίεβο στους φιλοδυτικούς Ουκρανούς - ανάμεσά τους και πολλοί ακροδεξιοί - ενεργοποίησε τις διαδικασίες απόσχισης των ανατολικών φιλορωσικών περιοχών της χώρας, με πρώτο στόχο την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία.

Εκεί ανήκε ανέκαθεν η Κριμαία και ήταν τμήμα της Ομόσπονδης Ρωσικής Σοβιετικής Δημοκρατίας μέχρι το 1954, όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, Ουκρανός ο ίδιος, την υπήγαγε διοικητικά στην Ουκρανία, λίγο μετά αφότου διαδέχθηκε τον Στάλιν στην ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης.

Τότε η πράξη ήταν μια ασήμαντη κίνηση εσωτερικής διοίκησης αλλά με τον διαμελισμό της Ουκρανίας, το θέμα της Κριμαίας καθίσταται πρωταρχικής σημασίας αφού εκεί βρίσκεται η έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι Ρώσοι δεν θα αφήσουν την Κριμαία στα χέρια της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, με πολλά δημοσιεύματα να υποστηρίζουν ότι μπορεί αυτό να είναι το "δώρο" της Δύσης στον Πούτιν προκειμένου να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις του στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς το πεδίο αντιπαράθεσης στην Ουκρανία έχει μεταφερθεί στην ρωσόφωνη Κριμαία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι Ε.Ε εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει η Ρωσία.

Η κυβέρνηση της Μόσχας εξέφρασε την δυσφορία της για το ότι δεν εφαρμόζεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από λίγες ημέρες ανάμεσα σε Κίεβο και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας .Η συμφωνία προέβλεπε τον αφοπλισμό των ενόπλων διαδηλωτών αλλά και τον τερματισμό της κατάληψης δημόσιων κτιρίων.

"Οταν το ΝΑΤΟ αρχίζει να καλλιεργεί ένα κλίμα για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, στέλνει λάθος μήνυμα" , υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών , Σεργκέι Λαβρόφ. Και πρόσθεσε: "Ενοπλοι διαδηλωτές που δεν έχουν παραδώσει ακόμα τα όπλα και παραμένουν ταμπουρωμένοι σε δημόσια κυβερνητικά κτίρια, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν την τάξη σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι οι διαδηλωτές τοποθέτησαν στην κυβέρνηση τους "νικητές" ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και ακροδεξιοί. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ, δια στόματος Ράσμουσεν κινήθηκε στα χνάρια του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ κουνώντας το "δάκτυλο" στη Μόσχα να μην προκαλεί με τις κινήσεις την διεθνή κοινότητα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης