ΕΕ: Αναρωτάται γιατί η Βρετανία δεν ζητεί οικονομική βοήθεια μετά τις καταστροφές

ΕΕ: Αναρωτάται γιατί η Βρετανία δεν ζητεί οικονομική βοήθεια μετά τις καταστροφές

Δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτηση για οικονομική βοήθεια - Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μία χώρα έχει χρονικό περιθώριο δέκα εβδομάδων, από τις πρώτες καταστροφές, για να υποβάλλει αίτηση για βοήθεια

ΕΕ: Αναρωτάται γιατί η Βρετανία δεν ζητεί οικονομική βοήθεια μετά τις καταστροφές
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί η Βρετανία δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτηση για να λάβει βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ολέθριες πλημμύρες που σάρωσαν τη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ακόμα και η Γερμανία, το πλουσιότερο κράτος μέλος της ΕΕ, είχε κάνει αίτηση για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όταν είχε πληγεί το 2002 από μια καταστροφική πλημμύρα, μαζί με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Αλλά μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει καμία αίτηση από το Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Τρίτη ότι τα χρήματα δεν θα είναι αντικείμενο για την καταπολέμηση των πλημμυρών, εξαιτίας των οποίων αποκλείστηκαν για εβδομάδες ολόκληρα χωριά στα νοτιοδυτικά της χώρας και χιλιάδες κάτοικοι στο Μπέρκσιρ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση του Κάμερον, η οποία δέχτηκε επικρίσεις για την αργή ανταπόκριση της στην κρίση αυτή, ανέπτυξε τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να εκκενωθούν οι κάτοικοι και να ενισχυθεί η άμυνα του ποταμού.

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ζητήσει χρήματα από την ΕΕ, ο επίσημος εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μία χώρα έχει χρονικό περιθώριο δέκα εβδομάδων, από τις πρώτες καταστροφές, για να υποβάλλει αίτηση για βοήθεια.
Κλείσιμο

Όπως αναφέρει το Reuters, ένα άτομο κοντινό στον Κάμερον δήλωσε ότι υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που αφορούν στα όρια των δαπανών που καθορίζουν πότε πρέπει να υποβληθεί μια αίτηση για επιχορήγηση. Η Βρετανία δεν έχει καμία επιθυμία να μπλεχτεί σε ένα πόλεμο λέξεων με τις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα αυτό, είπε.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης -στο οποίο πληρώνει η Βρετανία μέσω της συνεισφοράς της στον προϋπολογισμό της ΕΕ- έχει χορηγήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 23 χώρες. Έχει βοηθήσει στην καταπολέμηση πυρκαγιών στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, καθώς και σε καταστάσεις σεισμού ή ξηρασίας. Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας, το οποίο επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, είπε ότι εάν το Ταμείο διαθέσει οικονομική βοήθεια, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να τη δεχτεί και να τη λάβει. «Ούτως ή άλλως είναι δικά μας χρήματα», δήλωσε στο Reuters ο Νάιτζελ Φάρατζ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης