Τετ-α-τετ Ερντογάν, Μέρκελ στο Βερολίνο

Τετ-α-τετ Ερντογάν, Μέρκελ στο Βερολίνο

Δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος για τον Ταγίπ Ερντογάν που μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τετ-α-τετ Ερντογάν, Μέρκελ στο Βερολίνο
Ο τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο την ώρα που οι Χριστιανοδημοκράτες - το κόμμα της Μέρκελ- αφαιρούν από το πρόγραμμά τους για τις επικείμενες ευρωεκλογές ακόμα και την αναφορά σε προνομιακή σχέση της Άγκυρας στην Ε.Ε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές αναταράξεις στην πατρίδα του για τις οποίες όπως ο ίδιος δηλώνει ότι υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Ο Σαχίν Αλπάι, πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος στην εφημερίδα Zaman, που πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν, εκτιμά ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα συμμεριστεί τις θεωρίες συνωμοσίας του Ερντογάν. Άλλωστε η αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού στις κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον της κυβέρνησης -μεταξύ άλλων η αναγκαστική μετάθεση χιλιάδων αστυνομικών- έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ΕΕ.

Κλείσιμο
Στο προσχέδιο του προγράμματός τους, το οποίο θα επικυρωθεί το Σαββατοκύριακο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ξεχνούν ακόμη και την αναφορά σε προνομιακή σχέση της Αγκυρας στην Ε.Ε, σύμφωνα με την "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Το κειμενο περιορίζεται μόνο στην αναφορά για «οικονομική συνεργασία και στρατηγική συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας» για να «χρυσώσει το χάπι».

Ενδιαφέρον θα έχουν επίσης οι αναφορές του τούρκου πρωθυπουργού στις σχεδόν προεκλογικού χαρακτήρα ομιλίες του στην ισχυρή τουρκική κοινότητα μεταναστών.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ είχε πει, κάνοντας δηλώσεις με τον τούρκο ΥΠΕΞ στο Βερολίνο , ότι η «ευρωπαϊκή πόρτα στην Τουρκία πρέπει να μείνει ανοκτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν,ξεκίνησε η δίκη των αστυνομικών που φέρονται να ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 19χρονο φοιτητή Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ στο Εσκισεχίρ της δυτικής Τουρκίας πέρυσι, την περίοδο των έντονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί και την Πλατεία Ταξίμ στην Κων/πολη. Ο νεαρός φοιτητής είναι το ένα από τα έξι θύματα των ταραχών, τις οποίες επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιάσει ως έργο πλιατσικολόγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης