Βρετανία: «Θωρακίζει» την άμυνά της με μαχητικά αεροσκάφη F-35

Βρετανία: «Θωρακίζει» την άμυνά της με μαχητικά αεροσκάφη F-35

Η χώρα πλησιάζει στην πρώτη της παραγγελία για αόρατα για τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φίλιπ Χάμοντ

Βρετανία: «Θωρακίζει» την άμυνά της με μαχητικά αεροσκάφη F-35
Η Βρετανία πλησιάζει στην πρώτη της παραγγελία για αόρατα για τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φίλιπ Χάμοντ.

«Κινούμαστε προς αυτό το σημείο», είπε ο Χάμοντ, ερωτηθείς εάν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί άμεσα επικείμενης παραγγελίας. Την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει ότι το Λονδίνο πρόκειται πιθανόν να ανακοινώσει σύντομα την παραγγελία 14 τέτοιων προηγμένων αεροσκαφών, την πρώτη αφότου είχε δεσμευτεί να αγοράσει 48 το 2012.

«Θα πρέπει να κάνουμε μια παραγγελία πολύ σύντομα ώστε η πρώτη μοίρα να αρχίσει να εκπαιδεύεται με το Queen Elizabeth το 2018, όπως προβλέπουν οι τρέχοντες σχεδιασμοί μας», είπε ο Χάμοντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το Queen Elizabeth είναι το ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα της Βρετανίας που ναυπηγούνται.
Ο Χάμοντ απέφυγε να επιβεβαιώσει πως θα αγοραστούν 14 μαχητικά, «διότι δεν έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία, αλλά θα κάνουμε μια ανακοίνωση εν καιρώ».

Κλείσιμο
Η Βρετανία αναμένεται να παραγγείλει το F-35 B, έναν τύπο του αεροσκάφους αυτού πέμπτης γενεάς ο οποίος έχει την δυνατότητα να απονηώνεται από πολύ μικρούς διαδρόμους και να προσνηώνεται κάθετα. Μέχρι στιγμής, έχει παραλάβει τρία εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Το F-35, που θεωρείται το πιο ακριβό οπλικό σύστημα στον κόσμο, με κόστος 396 δισεκ. δολαρίων ως τώρα, σχεδιάστηκε ως το αεροσκάφος επόμενης γενιάς για την αμερικανική πολεμική αεροπορία, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία των πεζοναυτών. Η κατασκευή του αποτελεί συμπαραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Βρετανίας και άλλων επτά εταίρων — της Ιταλίας, της Τουρκίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Βρετανικές εταιρείες, όπως οι BAE Systems και Rolls Royce, έχουν κατασκευάσει περίπου το 15% κάθε F-35.

Ο Χάμοντ είπε ότι δεν τον ανησυχούν τα δημοσιεύματα για τα τεχνικά προβλήματα του F-35, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την υλοποίηση των σχεδίων να τεθεί σε υπηρεσία. Μια έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι προβλήματα με το λογισμικό, τη συντήρηση και την αξιοπιστία του αεροσκάφους ενδέχεται να καθυστερήσει τα σχέδια των Πεζοναυτών να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν στα μέσα του 2015.
«Πρόκειται για ένα περίπλοκο οπλικό πρόγραμμα. Υπάρχουν πάντοτε ζητήματα στην ανάπτυξη όπλων όπως αυτό, και αυτή η έκθεση αυτή προστίθεται σε μια μακρά σειρά τεκμηριωμένων επικριτικών εκθέσεων σχετικά με οπλικά συστήματα όταν βρίσκονται σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής τους», είπε ο Χάμοντ. «Είναι μέρος της διαδικασίας... δεν πρέπει να θεωρείται ένα αρνητικό μέρος της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών περιήλθε σε αμηχανία πριν από δύο χρόνια εξαιτίας των παλινωδιών της σχετικά με τον τύπο του μαχητικού που θα αγόραζε, μια απόφαση η οποία στοίχισε επιπλέον 74 εκατ. λίρες στους Βρετανούς φορολογούμενους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης