Δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή οπίου η Μιανμάρ

Δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή οπίου η Μιανμάρ

Αυξήθηκε 13% σε σχέση με πέρσι η παραγωγή, διπλασιάστηκε από το 2006 - Ακολουθεί στη σειρά το Αφγανιστάν - Έκδηλη σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και την καλλιέργεια της παπαρούνας

Δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή οπίου η Μιανμάρ
Η παραγωγή οπίου, η βάση της ηρωίνης, αυξήθηκε ραγδαία το 2013 στην Μιανμάρ, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετά το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια παπαρούνας στην Μιανμάρ αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με το 2012 και διπλασιάστηκε από το 2006, φθάνοντας τα 578.000 στρέμματα.

Ωστόσο, η παραγωγή οπίου αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 26%, σε κατ' εκτίμηση 870 τόνους, μια ποσότητα η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 2002, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (ONUDC).

Ο Τζέρεμι Ντάγκλας, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ στην περιφέρεια τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της καλλιέργειας (παπαρούνας) και να προωθήσουμε (οικονομικές) εναλλακτικές λύσεις σε αυτήν».

Η παπαρούνα καλλιεργείται κυρίως στην ανατολική Μιανμάρ, από φτωχούς αγρότες, σε μια περιφέρεια όπου επικρατεί αστάθεια και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποτυγχάνουν να φέρουν απτό αποτέλεσμα. «Έχουν ανάγκη εναλλακτικές οικονομικές λύσεις διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν να παράγουν όπιο, λόγω της απελπισίας» τους, εξήγησε ο Τζέισον Ιλάι, εκπρόσωπος του ONUDC στην Μιανμάρ.
Κλείσιμο

Η καλλιέργεια οποιοπαπαρούνων
Παράλληλα, στο Λάος οι εκτάσεις όπου καλλιεργούνται οπιοπαπαρούνες μειώθηκαν, αλλά το επίπεδο των καλλιεργειών παραμένει ανησυχητικό. Στην Ταϊλάνδη η καλλιέργεια και η παραγωγή αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά έχουν ακόμη περιθωριακή θέση επί του συνόλου.

Εξάλλου, η έρευνα που έχει διεξαχθεί στο λεγόμενο Χρυσό Τρίγωνο του οπίου έδειξε ότι τα έσοδα από την καλλιέργεια της οπιούχας παπαρούνας είναι ζωτικής σημασίας για τους καλλιεργητές, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους καταχρεωμένοι και αντιμετωπίζουν μόνιμα τον κίνδυνο ανεπάρκειας τροφής.

«Η έρευνά μας τεκμηριώνει μια έκδηλη σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και την καλλιέργεια της παπαρούνας», εξήγησε ο Ιλάι.

Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση από τους χρήστες ηρωίνης στις αγορές της περιφέρειας αποτελεί «άλλη μια ανησυχητική τάση», η οποία «μπορεί να τροφοδοτήσει εκ νέου την απογείωση της καλλιέργειας και της παραγωγής», υπογράμμισε το ONUDC.

«Στη Βιρμανία και στο Λάος η χρήση οπίου, ηρωίνης και άλλων, συνθετικών ναρκωτικών, παραμένει αυξημένη. Πέραν αυτού, ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης και συνθετικών ναρκωτικών στην Κίνα δεν παύει να αυξάνεται από το 2007», πρόσθεσε η ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι κατασχέσεις ποσοτήτων ηρωίνης στην Ανατολική Ασία και στη Νοτιοανατολική Ασία έφθασαν αυτό το έτος μόλις τους 9 τόνους, από 6,5 τόνους το 2010, και οι κατασχέσεις οπίου τους 2,7 τόνους, από μόλις 2 τόνους.

Ωστόσο, η, παραγωγή οπίου στην Νοτιοανατολική Ασία είχε υποδιπλασιαστεί ανάμεσα στο 1998 και στο 2013, αλλά επανέκαμψε δυναμικά μετά το 2006 (αφότου τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται σε ετήσια βάση). Στην Μιανμάρ αντιστοιχεί μια παραγωγή η οποία ανέρχεται στο 90% του συνόλου.

Τέλος, το Αφγανιστάν βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παραγωγή οπίου, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να έχουν τριπλασιαστεί στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης