Πέθανε ο δημιουργός του ελβετικού σουγιά

Πέθανε ο δημιουργός του ελβετικού σουγιά

O Καρλ Έλσενερ o 3ος διηύθυνε την κατασκευάστρια εταιρεία Victorinox για περισσότερο από 50 χρόνια 


Πέθανε ο δημιουργός του ελβετικού σουγιά


O Καρλ Έλσενερ, o 3ος της δυναστείας που δημιούργησε τον πολύ γνωστό σε όλο τον πλανήτη ελβετικό σουγιά της εταιρείας Victorinox, πέθανε στις αρχές Ιουνίου σε ηλικία 90 ετών.

Για περισσότερο από 50 χρόνια διηύθυνε την κατασκευάστρια εταιρεία Victorinox, η οποία ιδρύθηκε από τον παππού του στα τέλη του 19ου αιώνα, και την οποία μετέτρεψε σε μια ακμάζουσα επιχείρηση παγκοσμίου αίγλης.

Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1922 στο μικρό χωριό Άιμπαχ, νότια της Ζυρίχης, στο γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας και εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1939. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1950 ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας σε ηλικία 27 ετών Ως επικεφαλής της εγκαινίασε μια περίοδο επέκτασης, ανάπτυξης, εκβιομηχάνισης, εισαγωγής νέων προϊόντων και αυτοματοποίησης της διαδικασίας παραγωγής, καθώς έως τότε τα μαχαίρια συναρμολογούνταν με το χέρι.

Η Victorinox  ιδρύθηκε το 1884 και αρχικά παρήγαγε μαχαιροπίρουνα.  Η μεγάλη επιτυχία της ήταν το γεγονός ότι κατάφερε να προμηθεύσει σουγιάδες στον ελβετικό στρατό, που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε γερμανικούς. Η σκέψη ήταν να κατασκευαστεί ένας σουγιάς ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για  μαχαίρι, εργαλείο για τα τουφέκια αλλά και για ανοιχτήρι κονσέρβας. Οι μεγαλύτεροι διαφημιστές του ελβετικού σουγιά υπήρξαν οι Αμερικανοί στρατιώτες, μετά την επιστροφή τους από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στις ΗΠΑ. 

Ο Καρλ Έλσενερ ο 3ος παρέμεινε στο τιμόνι της εταιρίας ως το 2007, όταν παρέδωσε στον γιο του, τον Καρλ Έλσενερ τον 4ο και ένα από τα έντεκα παιδιά του.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε στις 3 Ιουνίου: 

«Είναι με μια βαθιά αίσθηση πένθους ότι αποχαιρετούμε τον Καρλ Έλσενερ, τον ανώτερο αρχηγό της Victorinox AG στον οποίο είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες. Απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 90 ετών. Για διάστημα άνω των 70 χρόνων αφιέρωσε όλη την ενέργειά του στην εταιρεία, τους εργαζόμενους και στο θρυλικό «ελβετικό μαχαίρι στρατού». Σήμερα, το μικρό κόκκινο μαχαιριών στο Άιμπαχ αντιπροσωπεύει την ελβετική ποιότητα και την αξιοπιστία σε όλο τον κόσμο.

Με ένα ξεκάθαρο όραμα και το τεράστιο καινοτόμο πνεύμα του, άνοιξε το δρόμο για την εκβιομηχάνιση της Victorinox και την κατέστησε μια βιώσιμη ανταγωνιστική εταιρεία. «Τα καλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα καλύτερα», αυτή ήταν η ουσία της πρωτοποριακής προσέγγισης του Καρλ Έλσενερ.

Κλείσιμο
Η διεύθυνση της Victorinox σήμαινε πρώτα και κύρια ευθύνη προς τους ανθρώπους που έχτισαν την επιβίωσή τους εδώ. Η ζωή του ήταν παραδειγματική. Η οικογένειά του και όλη η εταιρεία Victorinox θα συνεχίσουν να διαιωνίζουν τις ανθρώπινες και επιχειρηματικές αξίες που κληρονόμησε από τον Καρλ Έλσενερ. Ήταν το πρότυπό μας - και πάντα θα είναι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης