Live εικόνα από το Βατικανό: Κοσμοσυρροή στην τελευταία εμφάνιση του Πάπα

Live εικόνα από το Βατικανό: Κοσμοσυρροή στην τελευταία εμφάνιση του Πάπα

Ο Βενέδικτος κάλεσε τους πιστούς να προσεχηθούν για το «δύσκολο έργο» της ανάδειξης του νέου Πάπα

Live εικόνα από το Βατικανό: Κοσμοσυρροή στην τελευταία εμφάνιση του Πάπα
Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για την τελευταία ακρόαση του Βενέδικτου ΙΣτ' πριν την αποχώρησή του από την Αγία Έδρα.

Ο Πάπας, αφού έκανε το γύρο της πλατείας πάνω στο γνωστό μικρό όχημα, ευλόγησε το πλήθος και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ομιλία του. Την τελετή παρακολουθούν πάνω από 50.000 Καθολικοί.

Κλείσιμο


H ακρόαση κατ’ εξαίρεση για χειμώνα, θα γίνει σε ανοιχτό χώρο για να... χωρέσουν όλοι!

Φορώντας λευκό κοστούμι και μέσα στο ειδικό αμαξίδιο και χωρίς τα χαρακτηριστικά του κόκκινα παπούτσια, ο Πάπας έφτασε στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί.



«Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, θα σας κρατώ πάντα στις προσευχές μου» είπε ο Πάπας ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο Βενέδικτος είπε πως η παραμονή του στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας είχε στιγμές ευχάριστες αλλά και δύσκολες. «Κάποιες φορές φαινόταν σαν ο Κύριος να κοιμόταν» είπε και τόνισε πως «ο Κύριος δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία του».

Ο Βενέδικτος κάλεσε τους πιστούς να προσεχηθούν για το «δύσκολο έργο» της ανάδειξης του νέου Πάπα. «Θα συνεχίσω να υπηρετώ την Εκκλησία με την προσευχή» είπε.

«Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έζησε στιγμές φωτός και χαράς, αλλά και ορισμένες άλλες, που ήταν κάθε άλλο παρά εύκολες», είπε μεταξύ άλλων ο Γερμανός ποντίφικας, απευθυνόμενος προς τους πιστούς.

«Η βάρκα της Εκκλησίας δεν είναι δική μου ή δική μας, αλλά του Κυρίου ο οποίος δεν την αφήνει να βουλιάξει» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε μια τυπική αλλά σημαντική λεπτομέρεια ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ δήλωσε ότι στο εξής θα μπορούν να τον αποκαλούν «επίτιμο ποντίφικα».

Κατά την σημερινή του τελευταία επαφή με τους πιστούς ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο Βενέδικτος Ιστ' ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους καρδινάλιους, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού «και όλους όσους υπηρετούν την Αγία Έδρα χωρίς να είναι γνωστοί, με πίστη και ταπεινότητα».

Ο ποντίφικας πρόκειται να αφήσει στον διάδοχό του τον «καυτό» φάκελο που συνέταξαν τρεις έμπιστοί του καρδινάλιοι και ο οποίος φέρεται να περιέχει σειρά αναλυτικών στοιχείων για οικονομικές ατασθαλίες, υπεξαιρέσεις και σεξουαλικά σκάνδαλα.

Η παραίτηση του Πάπα θα μπει σε ισχύ το βράδυ της Πέμπτης. Ο Βενέδικτος ΙΣτ' θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την παράιτησή του την Πέμπτη. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ' και δεν θα αποκαλείται Γιόζεφ Ράτσινγκερ.



Όπως ανακοίνωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, ο Βενέδικτος ΙΣτ' θα φορά μόνο το λευκό ράσο του.

Επίσης, θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι που συνοδεύει τη θέση του, γνωστό και ως δαχτυλίδι του ψαρά, ενώ η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί, με τον τρόπο που καταστρέφεται όταν ένας Πάπας πεθαίνει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης