Αναγκαία η στρατιωτική αποστολή στο Μάλι, εκτίμησε η Κ. Άστον

Αναγκαία η στρατιωτική αποστολή στο Μάλι, εκτίμησε η Κ. Άστον

«Αναγκαία η ενίσχυση και η επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου σε ολόκληρο το Μαλί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Αναγκαία η στρατιωτική αποστολή στο Μάλι, εκτίμησε η Κ. Άστον
«Αναγκαία η ενίσχυση και η επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου σε ολόκληρο το Μάλι», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι η συνέχιση των συγκρούσεων στο Μάλι καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για την αποκατάσταση του κρατικού ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

«Η κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για να βοηθήσουμε στην επιστροφή της σταθερότητας και την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας σε ολόκληρο το Μάλι, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ», υπογράμμισε η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Με την ευκαιρία μιας συνόδου των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το Μάλι, η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για τις στρατιωτικές ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων στο βόρειο Μάλι», ενώ καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο τις επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων του Μάλι και την κατάληψη της πόλης Κόνα.

Εδώ και αρκετές ημέρες διεξάγονται μάχες, περιλαμβανομένων και εχθροπραξιών με χρήση βαρέων όπλων, στο κεντρικό Μάλι ανάμεσα στον στρατό και τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες που κατέχουν από τα τέλη Ιουνίου το βόρειο τμήμα της χώρας και προσπαθούν να προελάσουν προς το νότο.

Η Άστον διευκρίνισε ότι η ΕΕ θα «επιταχύνει τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής αποστολής που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει και να συμβουλεύει τον στρατό του Μάλι».

Ο στόχος είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι εκπαιδευτές να αρχίσουν το έργο τους «στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου», δήλωσε μια διπλωματική πηγή. Η Γαλλία είναι η χώρα που θα διαδραματίσει τον βασικό ρόλο σε αυτήν την αποστολή, η οποία αναμένεται να αποτελείται από 400-500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 εκπαιδευτών. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης