Αίγυπτος: Διαδηλώσεις για το δημοψήφισμα

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις για το δημοψήφισμα

Υποστηρικτές και πολέμιοι του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή τις τελευταίες τους διαδηλώσεις

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις για το δημοψήφισμα
Υποστηρικτές και πολέμιοι του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή τις τελευταίες τους διαδηλώσεις πριν τη διεξαγωγή, αύριο, του πρώτου γύρου του δημοψηφίσματος για το αμφιλεγόμενο σχέδιο συντάγματος, ενώ συμπλοκές σημειώθηκαν στην Αλεξάνδρεια.

Στο Κάιρο, οι διαδηλώσεις είναι μέχρι στιγμής ειρηνικές, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά εν όψει και του δημοψηφίσματος. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί για να τηρήσουν την τάξη.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος Μόρσι έχει μάλιστα εξουσιοδοτήσει το στρατό να προχωρήσει σε συλλήψεις πολιτών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας πάντως, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Αλεξάνδρεια. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και χρησιμοποιούσαν ρόπαλα, ενώ αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η βία ξέσπασε όταν ένας κληρικός σε τέμενος ζήτησε από τους πιστούς να ψηφίσουν «ναι», ενώ τα Reuters αναφέρει ότι αφορμή δόθηκε όταν μέλη της αντιπολίτευσης άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια.

«Αύριο αναζητούμε μία νίκη του Ισλάμ», δήλωσε στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής ο Σεΐχης Μοχάμεντ Σαγιέντ, που έχει δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

«Εσύ θα πληρώσεις το τίμημα αν ψηφίσεις “ναι”. Όχι στο σύνταγμα», είναι το σύνθημα της διαδικτυακής καμπάνιας αντιπολιτευόμενης ομάδας.

Οι κάλπες θα ανοίξουν το πρωί του Σαββάτου στις 8 (τοπική και ώρα Ελλάδας) στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και οκτώ ακόμα επαρχίες. Στην υπόλοιπη χώρα το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης