Η Τουρκία υποχρέωσε συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί

Η Τουρκία υποχρέωσε συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί

Νταβούτογλου «Η Τουρκία έλαβε πληροφορίες ότι το συριακό πολιτικό αεροπλάνο, μετέφερε 'μη πολιτικό φορτίο'»

Μπάγεβιτς: "Έχουμε ιστορία..."
Η Τουρκία υποχρέωσε συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη υποχρέωσαν ένα συριακό πολιτικό αεροπλάνο από τη Μόσχα προς τη Δαμασκό, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας το βράδυ της Τετάρτης.  Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο μετά το περιστατικό, ανέφερε ότι «η Τουρκία έλαβε πληροφορίες ότι το συριακό πολιτικό αεροπλάνο, το οποίο ανάγκασε να προσγειωθεί σήμερα στην Άγκυρα, μετέφερε 'μη πολιτικό φορτίο'». Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το  τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι αρχές κατέσχεσαν ένα ύποπτο φορτίο που βρέθηκε στο συριακό αεροπλάνο το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει τμήματα πυραύλων.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι το διεθνές δίκαιο θα εφαρμοστεί αν βρεθεί στρατιωτικός εξοπλισμός στο αεροπλάνο αυτό, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. «Είμαστε αποφασισμένοι να ελέγξουμε τις μεταφορές όπλων σε ένα καθεστώς που διαπράττει τόσο βάναυσες σφαγές εναντίον αμάχων. Είναι απαράδεκτο μια τέτοια μεταφορά να γίνεται με την χρήση του εναέριου χώρου μας», επισήμανε.

Μιλώντας σε απευθείας μετάδοση στην τουρκική τηλεόραση, ο Νταβούτογλου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία ενήργησε εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της βάσει του διεθνούς δικαίου για την έρευνα σε πολιτικά αεροπλάνα, για τα οποία υπάρχει υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικά υλικά και πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο θα αφεθεί να συνεχίσει το ταξίδι του αν βρεθεί ότι δεν έχει κανένα ύποπτο φορτίο.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να ερευνά συριακά πολιτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της και τόνισε ότι ο συριακός εναέριος χώρος δεν είναι πλέον ασφαλής και ότι τα τουρκικά επιβατικά αεροπλάνα θα πρέπει να μην πετούν εκεί.

Κλείσιμο
Σύμφωνα, πάντως, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “RT”, oι επιβάτες του συριακού αεροσκάφους κατήγγειλαν ότι η τουρκική ασφάλεια τους ανάγκασε να υπογράψουν- και μάλιστα δια της βίας-  ψευδή έγγραφα στα οποία θα δήλωναν ότι το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση , χωρίς ο τουρκικός στρατός να εμπλέκεται στο περιστατικό. 

«Τέσσερις άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν προκειμένου να υπογράψουν. Φοβόμαστε για την τύχη του πιλότου καθώς τον απείλησαν με ομηρία αν δεν υπογράψει το έγγραφο «αναγκαστικής προσγείωσης» δήλωσε στο RT, αεροσυνοδός του αεροσκάφους. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών, ακολούθησε έρευνα από άνδρες που φορούσαν μάσκες, για πιθανό εντοπισμό όπλων. «Οι τουρκικές αρχές ενδιαφέρθηκαν κυρίως  για ένα φορτίο με έγγραφα και ανταλλακτικά που είχε αγοράσει στη Ρωσία ένας επιχειρηματίας και τα μετέφερε στη Συρία. Δεν υπήρχαν πουθενά όπλα» δήλωσε επιβάτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης