Βαθαίνει η κρίση σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία

Βαθαίνει η κρίση σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία

Έκκληση του Ερυθρού Σταυρού για τους ανέργους της Ισπανίας – «Κόβει» νέο χρέος η Ιταλία – Παράταση στην Πορτογαλία μήπως και τους «βγει» το Μνημόνιο

Βαθαίνει η κρίση σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία
Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός της κρίσης και της ύφεσης στις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, με τις ακολουθούμενες πολιτικές, είτε εντός, είτε εκτός Μνημονίου, να αποδεικνύονται για πολλοστή φορά ατελέσφορες.

Το πρόβλημα της ανεργίας στην Ισπανία είναι αυτό που περισσότερο από κάθε τι άλλο απειλεί την κοινωνική συνοχή της χώρας. Ένα πρόβλημα τόσο εκρηκτικό πλέον, ώστε να προκαλέσει την παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού!

Συγκεκριμένα, ο Ερυθρός Σταυρός αναμένεται να πραγματοποιήσει, τις επόμενες ημέρες, την πρώτη δημόσια έκκληση στην Ισπανία, για την βοήθεια όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Ο διεθνής οργανισμός θα ζητήσει από τους Ισπανούς να δωρίσουν χρήματα για να βοηθήσουν 300.000 συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε πολύ ευάλωτη θέση.

Πριν την κρίση, ο Ερυθρός Σταυρός έδινε βοήθεια κυρίως σε μετανάστες αλλά, καθώς ένας στους τέσσερις Ισπανούς ενήλικες είναι σήμερα άνεργος, όλο και περισσότερες ισπανικές οικογένειας βασίζονται στα συσσίτια για να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Κλείσιμο

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ισπανίας και η εκστρατεία του για τον στήριξη του ισπανικού λαού έχει μεγάλη συμβολική σημασία και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον σε αυτή την συχνά «αόρατη» κοινωνική επίπτωση της οικονομικής κρίσης.

Αλλά και στην Ιταλία τα πράγματα έχουν λάβει κρίσιμη τροπή. Συγκεκριμένα, η βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση το 2012 θα αναγκάσει την Ιταλία να εκδώσει μεγαλύτερη ποσότητα ομολόγων και εντόκων γραμματίων, όπως δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας.

Η επικεφαλής του ιταλικού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους, Maria Cannata, ανέφερε σε συνέντευξη της στο Reuters ότι η Ιταλία έχει αυξήσει τον στόχο χρηματοδότησης για το 2012 στα 460 με 465 δισ. ευρώ από 440 με 450 δισ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από την υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2012 από την ιταλική κυβέρνηση.

"Θα εκδώσουμε περίπου 20 δισ. ευρώ περισσότερα από ότι είχαμε προβλέψει προηγουμένως, καθώς οι δανειακές ανάγκες για το 2012 έχουν αναθεωρηθεί εξαιτίας της αποδυνάμωσης της οικονομίας" σημείωσε η κ. Canata.

Τέλος στην Πορτογαλία το Μνημόνιο δείχνει τις … αδυναμίες του. Μπορεί η χώρα να χρησιμοποιείται συχνά-πυκνά από τους Ευρωπαίους ως υπόδειγμα εφαρμογής των μέτρων προσαρμογής ωστόσο η πραγματικότητα άλλα λέει.

Έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ενέκριναν την Τρίτη την επιμήκυνση των στόχων της Πορτογαλίας κατά ένα έτος.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ecofin αναφέρει:

"Το Συμβούλιο έλαβε απόφαση για την τροποποίηση των όρων της οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία, παρέχοντας έναν επιπλέον χρόνο, ως το 2014, για τη διόρθωση του υπερβολικού της ελλείμματος".

Μήπως και τους «βγει» το πρόγραμμα …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης