Σκληρές μάχες στη Χομς με 78 νεκρούς

Σκληρές μάχες στη Χομς με 78 νεκρούς

Οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν σήμερα ανάμεσα σε μονάδες των ένοπλων δυνάμεων με τη συνδρομή παραστρατιωτικών ομάδων από την μια πλευρά και ανταρτών από την άλλη στην Χομς

…Αναταράξεις στον Άρειο Πάγο με φόντο την υπόθεση Ζαγοριανού
Σκληρές μάχες στη Χομς με 78 νεκρούς
Οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν σήμερα ανάμεσα σε μονάδες των ένοπλων δυνάμεων με τη συνδρομή παραστρατιωτικών ομάδων από την μια πλευρά και ανταρτών από την άλλη στην Χομς, στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πλέον και αυτό κάνει λόγο για «εμφύλιο πόλεμο».

Τουλάχιστον εννιά στρατιώτες και τέσσερα μέλη των ένοπλων «λαϊκών επιτροπών» που τάσσονται υπέρ του καθεστώτος σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην περιοχή του κάστρου Κρακ των Ιπποτών, καθώς και στην Ουάντι αλ Νασάρα ("Κοιλάδα των Χριστιανών").

Οι «λαϊκές επιτροπές» λένε ότι έχουν πάρει τα όπλα για να αμυνθούν έναντι των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Κλείσιμο
«Καθώς γίνονται μάχες ανάμεσα σε ένοπλους πολίτες που τάσσονται υπέρ του καθεστώς (και τους αντάρτες), διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση βαίνει «προς επιδείνωση».

«Το καθεστώς έχει οπλίσει και συνεχίζει να οπλίζει τους πολίτες για να πολεμούν» με τους αντάρτες, διευκρίνισε.

Μέχρι στιγμής σήμερα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 78 νεκροί - 33 πολίτες, 29 στρατιώτες και 16 αντάρτες.

Στο μεταξύ, μια οργάνωση η οποία τάσσεται υπέρ της κατάργησης και της καταστροφής των όπλων διασποράς, η Cluster Munition Coalition (CMC), ανέφερε σήμερα ότι είναι σχεδόν βέβαιη πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση βομβών διασποράς στην διάρκεια της προσπάθειάς τους να καταστείλουν την εξέγερση εναντίον του προέδρου Άσαντ, η οποία διαρκεί σχεδόν 18 μήνες.

Επικαλούμενη βίντεο και φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε, η CMC αναφέρει ότι σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες στη Συρία. Η Δαμασκός δεν έχει κυρώσει την διεθνή συνθήκη για τα όπλα του είδους αυτού, κάτι που σημαίνει ότι δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο εάν το έπραξε, επισήμαναν πάντως στελέχη της ΜΚΟ. Ωστόσο, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυβερνήσεις καταδικάζουν έντονα τη χρήση των όπλων αυτών, τα οποία σκοτώνουν άμαχους για πολλά χρόνια μετά την ρίψη τους.

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα διασποράς», ανέφερε ο Στίβεν Γκους της CMC και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης