Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για το μακελειό στο Ντένβερ

Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για το μακελειό στο Ντένβερ

Στους 12 οι νεκροί από τους πυροβολισμούς νεαρού μέσα σε κινηματογράφο κατά την πρεμιέρα της νέας ταινίας Μπάτμαν – Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά, νεκρό και βρέφος τριών μηνών – Παγιδευμένο με εκρηκτικά το διαμέρισμα του δράστη – Οι θεατές νόμιζαν ότι η επίθεση ήταν κινηματογραφικό εφέ

Επεισόδια στη δίκη βιαστή ανήλικου κοριτσιού
Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για το μακελειό στο Ντένβερ
Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ από το μακελειό στο Ντένβερ του Κολοράντο ενώ ήδη κηρύχθηκε εθνικό πένθος μέχρι και την 25η Ιουλίου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ορίζει να «κυματίζουν για έξι ημέρες μεσίστιες οι αμερικανικές σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια, τις στρατιωτικές βάσεις και τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές», στη μνήμη των θυμάτων από τους πυροβολισμούς μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα κοντά στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία και επέστρεψε από τη Φλόριντα όπου βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, ενώ και ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των προεκλογικών του δραστηριοτήτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ δήλωσαν σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι για αυτό που συνέβη. Σε σύντομη ομιλία του για το συμβάν, από τη Φλόριντα, μίλησε ως πατέρας δύο παιδιών κι επεσήμανε ότι θα αναστείλει σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία για να επικεντρωθεί στην τραγωδία.


Κλείσιμο

«Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όποιον είναι υπεύθυνος, να παρέχουμε ασφάλεια για το λαό μας και να φροντίσουμε αυτούς που έχουν τραυματιστεί. Όπως κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε στιγμές σκότους και δυσκολίας, πρέπει να έρθουμε κοντά σαν μία αμερικανική οικογένεια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ η αγωνία φίλων και συγγενών παρατείνεται για όσο διάστημα χρειάζεται για να αναγνωριστούν τα θύματα της επίθεσης μέσα στον κινηματογράφο κατά την διάρκεια της προβολής της νέας ταινίας του Μπάτμαν.

Το πρώτο θύμα της επίθεσης που αναγνωρίστηκε είναι η Τζέσικα Ρέντφιλτ μία νεαρή αθλητικογράφος η οποία κατά τραγική ειρωνεία είχε γλυτώσει, πριν από λίγες μέρες, από τα πυρά ενός άλλου δράστη σε ένα παρόμοιο περιστατικό.



Νωρίτερα την Παρασκευή η αστυνομία και το FBI έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα και τη φωτογραφία του ανθρώπου που σκόρπισε το θάνατο στον κινηματογράφο στο Ντένβερ κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής του νέου Μπάτμαν. Ο τελικός απολογισμός είναι 12 νεκροί και 38 τραυματίες, ενώ το νεότερο θύμα είναι ένα μωρό, μόλις τριών μηνών.

Ο δράστης της πιο αιματηρής επίθεσης στις ΗΠΑ από το 2007 ονομάζεται Τζέιμς Χολμς, είναι 24 ετών και έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα όταν άνοιξε πυρ στο κέντρο έξω από τις αίθουσες όπου γινόταν η προβολή έχοντας ρίξει νωρίτερα κάποιου είδους καπνογόνο.



Οι θεατές που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα θεώρησαν ότι το σκηνικό τρόμου αποτελούσε κινηματογραφικό εφέ, λόγω της πρεμιέρας.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν το διαμέρισμα του Χολμς «παγιδευμένο» με εκρηκτικά. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας ανέφερε ότι το διαμέρισμα του υπόπτου να είναι παγιδευμένο με ιδιαίτερα περίπλοκο τρόπο και μπορεί να χρειαστούν «ώρες ή μέρες» για την εξουδετέρωσή των μηχανισμών.

«Το διαμέρισμά του είναι παγιδευμένο. Προσπαθούμε να ορίσουμε πώς θα εξουδετερώσουμε το εύφλεκτο ή εκρηκτικό υλικό. Μπορεί να είμαστε εδώ για ώρες ή μέρες. Οι εικόνες είναι ανησυχητικές. Μοιάζει πολύ περίπλοκο, ο τρόπος που είναι παγιδευμένο. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε πολύ», είπε ο Ντάνιελ Όουτς.

Πάντως, το FBI που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές δεν συνδέει το αιματηρό επεισόδια με τρομοκρατικό χτύπημα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης