Και ενεργειακό θρίλερ για την Ελλάδα!

Και ενεργειακό θρίλερ για την Ελλάδα!

Δημοσιεύματα έφεραν το Ιράν να μας κόβει το πετρέλαιο, αλλά η Τεχεράνη διαψεύδει - Κομμένη η ροή αερίου από Τουρκία - Στηριζόμαστε στις αποθήκες της Ρεβυθούσας και στους Ρώσους - Περικοπές στην ηλεκτροπαραγωγή

Energy thriller for Greece!
Διαψεύδει το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν ότι έχει ληφθεί απόφαση να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

"Διαψεύδουμε αυτή την πληροφορία... Αν ληφθεί σχετική απόφαση, θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν στο πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα σήμερα, η αγγλόφωνη τηλεόραση του Ιράν (Press TV) είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι η Τεχεράνη σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μέχρι και σήμερα δεν έχει υιοθετηθεί το σχέδιο που έχει κατατεθεί στην Ιρανική Βουλή για την διακοπή πώλησης πετρελαίου σε ευρωπαϊκές χώρες.
 
Κλείσιμο
Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει μια πιθανή ενεργειακή κρίση. Κι αυτό, διότι η Ελλάδα είναι σχεδόν εξαρτημένη από το πετρέλαιο που εισάγει από το Ιράν και σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ από το καλοκαίρι επιβάλλεται εμπάργκο στην αγορά ιρανικού πετρελαίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά πληροφορίες το ιρανικό πετρέλαιο καλύπτει πάνω από το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας, με εκπροσώπους των εγχώριων διυλιστηρίων να εμφανίζονται για την ώρα καθησυχαστικοί, αναγνωρίζοντας πάντως πως είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα, εάν ισχύσει επί μακρόν η απόφαση της Τεχεράνης.
 
Την ίδια ώρα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη πειροχή, έχει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου προς την χώρα μας μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, ενώ η κατανάλωση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με μέση ημερήσια κατανάλωση 230.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για την εβδομάδα που διανύουμε.
 
Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποθήκες του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα καθώς και από τη ροή φυσικού αερίου που παρέχουν οι Ρώσοι μέσω συστημάτων αγωγών που καταλήγουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, ο ΔΕΣΦΑ, ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου ζήτησε περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ήδη η ΔΕΗ έχει θέσει εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο στο Κερατσίνι, την μονάδα 3 στο Λαύριο και μερικώς στη μονάδα 4, ενώ τέθηκε εκτός και το εργοστάσιο της elpedison στην Θίσβη Βοιωτίας.
 
Με απόφασή του, δε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης έχει ζητήσει να μην πραγματοποιούνται εξαγωγές ηλεκτρισμού. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς αναβλήθηκε η έλευση στη Ρεβυθούσα φορτίου με υγροποιημένο αέριο (LNG) που θα ερχόταν από την Αλγερία για λογαρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).
 
Η άφιξη είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την Δευτέρα, εν συνεχεία μετατέθηκε την Τετάρτη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άφιξη του πλοίου στις εγκαταστάσεις τοποθετείται τελικώς για το μεσημέρι του Σαββάτου.
 
Σε κάθε τόνο, πάντως, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται ζήτημα περικοπών στην κατανάλωση αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης