Αυξάνονται οι νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη

Αυξάνονται οι νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη

Αυξάνονται οι νεκροί από το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη. Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο το τελευταίο 24ωρο στην Ουκρανία, ανεβάζοντας σε 63 τον αριθμό των νεκρών από το ψύχος εδώ και μια εβδομάδα.

Αυξάνονται οι νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη
Αυξάνονται οι νεκροί από το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη. Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο το τελευταίο 24ωρο στην Ουκρανία, ανεβάζοντας σε 63 τον αριθμό των νεκρών από το ψύχος εδώ και μια εβδομάδα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αιτία του θανάτου τους είναι η υποθερμία», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το κύμα ψύχους, βρέθηκαν μέσα στο δρόμο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την περασμένη Παρασκευή, περίπου 1.150 Ουκρανοί έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια εξαιτίας κρυοπαγημάτων και υποθερμίας και 945 εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Περισσότερα από 14.000 σχολεία (σε σύνολο 20.000) έκλεισαν λόγω του ψύχους, με αποτέλεσμα περίπου 2,8 εκατομμύρια μαθητές να βρίσκονται σε υποχρεωτικές διακοπές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.
Κλείσιμο

Εννέα ακόμη άνθρωποι έχασαν τις τελευταίες 24 ώρες τη ζωή τους από το κρύο στην Πολωνία, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους -32 βαθμούς Κελσίου στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα θύματα ήταν άστεγοι. Από την Παρασκευή, οπότε και άρχισε το κύμα ψύχους, συνολικά 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από υποθερμία.

Τον περασμένο χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες είχαν προκαλέσει το θάνατο 212 ανθρώπων στην Πολωνία.

Παράλληλα, στη Σερβία περίπου 11.000 κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι λόγων των σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα. Έξι είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του ψύχους, ενώ ένας άνθρωπος αγνοείται.

«Αυτή τη στιγμή 6.500 νοικοκυριά έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή 11.000 άνθρωποι. Πρόσθετα μηχανήματα θα σταλούν στα μέρη που πλήττονται, καθώς προβλέπεται συνέχιση των χιονοπτώσεων» ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας Πρέντραγκ Μάριτς.

«Τη χθεσινή μέρα πραγματοποιήσαμε επιχειρήσεις διάσωσης σε πολλές περιοχές. Ένα ακόμη άνθρωπος πέθανε από το ψύχος στην περιοχή Λέμπαν, οπότε ο απολογισμός είναι έξι νεκροί» πρόσθεσε ο κ. Μάριτς.

Λόγω των συνεχιζόμενων σφοδρών χιονοπτώσεων ο Σέλιμ Χούκιτς, επικεφαλής του επιτελείου έκτακτων καταστάσεων στη Σιένιτσα, απηύθυνε έκκληση στη σερβική κυβέρνηση και στους γειτονικούς δήμους για βοήθεια. Ο κ. Χούκιτς τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για χρήματα, καύσιμα και εκχιονιστικά μηχανήματα.

Οι θερμοκρασίες διατηρούνται και σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλη τη Σερβία. Στην περιοχή Τσρνι Βρχ το θερμόμετρο δείχνει - 22 βαθμούς Κελσίου, στο όρος Ζλάτιμπορ - 18, στη Σιένιτσα - 16 και στο όρος Κοπαόνικ - 15. Στο Βελιγράδι χιονίζει από το πρωί και η θερμοκρασία είναι στους - 6 βαθμούς Κελσίου.

Εν τω μεταξύ στην Ιταλία, δύο τρένα παγιδεύτηκαν στα χιόνια στη διάρκεια της νύχτας και οι συγκοινωνίες διεξάγονται με δυσκολία σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην κεντρική Ιταλία, δύο τρένα με 200 και 80 επιβάτες αντίστοιχα που εκτελούσαν το δρομολόγιο Πεσκάρα-Ανκόνα ακινητοποιήθηκαν στις γραμμές για ένα μεγάλο διάστημα.

Στην περιοχή αυτή έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών μεγαλύτερων των 7,5 τόνων και πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και το αεροδρόμιο της Μπολόνια, που θα ανοίξει σήμερα το πρωί.

Οι αρχές έχουν ήδη ανοίξει περισσότερους από 2.100 κέντρα αρωγής σ' όλη τη χώρα, όπου μπορεί κανείς να ζεσταθεί και να φάει ζεστό φαγητό. ’λλα εκατό πρόκειται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες, διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Από την περασμένη Παρασκευή, περίπου 41.300 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στα κέντρα αυτά, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης