Δολοφονία Καρολάιν

ΗΠΑ: Κινητά και οδήγηση δεν πάνε μαζί!

ΗΠΑ: Κινητά και οδήγηση δεν πάνε μαζί!

5,5 χιλιάδες έχασαν την ζωή τους το 2009 και 450 χιλιάδες τραυματίσθηκαν σε ατυχήματα που σχετίζονταν με την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση...

Θεωρώντας άκρως επικίνδυνη τη χρήση κινητών τηλεφώνων, όπως και άλλων φορητών συσκευών κατά την οδήγηση, οι επιθεωρητές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πρόληψης Ατυχημάτων στους Δρόμους, πρότειναν με απόλυτη ομοφωνία την πλήρη απαγόρευσή τους.

Η πρόταση αυτή δεν προέκυψε τυχαία, αλλά βασίστηκε σε μια πολυετή σειρά ερευνών για ατυχήματα που σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση.

Συμφωνα με την  Επιτροπή Ασφαλείας στις Μεταφορές,  περίπου 5,5 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το 2009 στις ΗΠΑ και άλλες 450 χιλιάδες τραυματίσθηκαν. Σε όλες τις περιπτώσεις τα ατυχήματα  οφείλονταν καθαρά στην απόσπαση της προσοχής των οδηγών .

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόσπαση της προσοχής του οδηγού μπορεί να οφείλεται σε διάφορες ενέργειες, όπως είναι η αποστολή μηνυμάτων, η κατανάλωση φαγητού, η συνομιλία με επιβάτες, η ανάγνωση χαρτών, ακόμα και η έντονη μουσική. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αποστολή μηνυμάτων, σύμφωνα με την Επιτροπή, αποτελεί την πιο επικίνδυνη ενέργεια την ώρα της οδήγησης, καθώς απαιτεί οπτική επαφή με τη συσκευή, θέλει ειδικό χειρισμό και ενεργοποιεί τη διαδικασία σκέψης.

«Κάθε χρόνο όλο και νέες υπηρεσίες αναπτύσσονται. Οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να ενημερώσουν τη σελίδα τους στο Facebook, να "tweetάρουν" και διάφορα άλλα, συμπεριφερόμενοι σα να είναι καθισμένοι στο γραφείο τους, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται εν κινήσει και κρατούν το τιμόνι στα χέρια τους», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας στις Μεταφορές των ΗΠΑ, Deborah Hersman.

Να προσθέσουμε, επίσης, ότι εννέα πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, δεν επιτρέπουν πλέον τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ενώ σε 35 πολιτείες των ΗΠΑ απαγορεύεται μόνο η σύνταξη γραπτών μηνυμάτων από τους οδηγούς.

Η υπεύθυνη της διεύθυνσης εκτέλεσης της Επιτροπής, Barbara Harsha, δήλωσε, τέλος, ότι θα ζητήσει να επανεξετασθεί η πολιτική που απαγορεύει τα γραπτά μηνύματα, αλλά όχι τα κινητά τηλέφωνα στις παραπάνω πολιτείες και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «Οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι έτοιμοι γι 'αυτό το μέτρο, όμως σίγουρα πρόκειται για μία απαγόρευση που θα συζητηθεί».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης