ΟΗΕ: Το Ισραήλ και η Χαμάς να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

ΟΗΕ: Το Ισραήλ και η Χαμάς να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθυμίζει στα μέρη πως η προστασία των αμάχων είναι υψίστης σημασίας στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

gutterres_un
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς "να κάνουν το κάτι παραπάνω που απαιτείται προκειμένου να μια συμφωνία να γίνει πραγματικότητα και να σταματήσει ο πόνος που υπάρχει τώρα" στη Γάζα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

"Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί πολύ από τις ενδείξεις ότι μπορεί να επίκειται μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα", ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. "Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει στα μέρη πως η προστασία των αμάχων είναι υψίστης σημασίας στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".





Κλείσιμο
«Απηύθυνα (...) πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπός του νωρίτερα, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

«Αυτή είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί. Χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας μιλώντας στον Τύπο καθώς υποδεχόταν τον πρόεδρο της Ιταλίας, τον Σέρτζο Ματαρέλα.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που του υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές, μετά την έναρξη ισραηλινής επιχείρησης για την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων αμάχων από τομέα της Ράφας, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου υπό πολιορκία.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως η πρόταση αυτή είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», μολαταύτα πρόσθεση πως θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας» κατάπαυσης του πυρός.

Πριν από την ανακοίνωση της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε εντατικούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ράφας, που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, αφού απαίτησε οι άμαχοι που βρίσκονται εκεί να φύγουν.

«Οι διαταγές περί εσπευσμένης απομάκρυνσης» των κατοίκων της ανατολικής Ράφας «απλούστατα θα επιτείνουν τα δεινά των αμάχων (...) Το να γίνει μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αυτού του μεγέθους είναι αδύνατον να γίνει με ασφαλή τρόπο», σημείωνε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η UNICEF από την πλευρά της υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της πως κάπου 600.000 παιδιά παγιδευμένα στη Ράφα «δεν έχουν πουθενά να πάνε» κι απειλούνται από «νέα καταστροφή».

Νωρίτερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε προειδοποιήσει πως οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Ράφα είναι απάνθρωπες και μπορεί μερικές φορές να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα και είπε στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης, που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας του επτάμηνου πολέμου στεγάζονται σε αντίσκηνα και σχολεία γεμάτα κόσμο.

"Οι κάτοικοι της Γάζας εξακολουθούν να πλήττονται με βόμβες, ασθένειες, ακόμη και λιμό. Και σήμερα, τους είπαν ότι πρέπει να μετακινηθούν για μία ακόμη φορά καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα αυξάνονται", ανέφερε σε μια δήλωση ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ. "Αυτό είναι απάνθρωπο".

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν ισοπεδώσει άλλα τμήματα της Γάζας σε τέτοια έκταση ώστε δεν υπάρχει άλλος τόπος πέρα από τη Ράφα με την υποδομή και τους πόρους για να φιλοξενήσει εκείνους που στεγάζονται τώρα εκεί, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εντολή εκτοπισμού αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, με μόνο λίγες εξαιρέσεις οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρές νομικές προϋποθέσεις. Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται, τέτοιες ενέργειες μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου ή αναγκαστικό εκτοπισμό, ανέφερε.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας προχώρησαν σε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που διεξάγεται σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.735 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

Μονή της Χώρας: Ποιο είναι το μνημείο με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει από σήμερα τζαμί ο Ερντογάν

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών – Δείτε βίντεο

Met Gala: Μοντέλο απολύθηκε από την εκδήλωση επειδή επισκίασε την Κάιλι Τζένερ στην περσινή τελετή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης