BBC: Ο Πούτιν στρατολογεί Κουβανούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία

BBC: Ο Πούτιν στρατολογεί Κουβανούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι κουβανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών τους στον πόλεμο 

oukrania_war_art
Με τις ρωσικές απώλειες να είναι σημαντικές στον πόλεμο με την Ουκρανία, έρευνα του BBC αποκαλύπτει ότι η Μόσχα πιθανότατα στρατολογεί Κουβανούς υπηκόους. Είναι εδώ και καιρό, πάντως, γνωστό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλιέυει στρατιώτες από τρίτες χώρες όπως την Τσετσενία. 

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023, τα στοιχεία διαβατηρίων που ανήκαν σε περισσότερους από 200 Κουβανούς οι οποίοι φέρονται να εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό διέρρευσαν στο διαδίκτυο από φιλο-ουκρανική πλατφόρμα που ονομάζεται InformNapalm.

Τα στοιχεία των διαβατηρίων αποκτήθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, από την παραβίαση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων Ρώσου αξιωματικού.

Μια αναζήτηση στο Facebook έδειξε ότι 31 από τα ονόματα που αναφέρονται στην ουκρανική διαρροή ταιριάζουν με λογαριασμούς των οποίων οι ιδιοκτήτες φαίνεται να βρίσκονται στη Ρωσία ή να συνδέονται με τον ρωσικό στρατό. Ορισμένοι, για παράδειγμα, έχουν αναρτήσει φωτογραφίες τους με ρωσική στρατιωτική στολή ή σε τοποθεσίες που φέρουν ρωσικές πινακίδες δρόμων ή ρωσικές πινακίδες κυκλοφορίας. Άλλοι αναφέρουν τη Ρωσία ως τον τωρινό τόπο διαμονής τους.

Τι υποστηρίζει η Αβάνα

Κλείσιμο
Από την πλευρά τους, οι κουβανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ύστερα από πλήθος αναφορών τον Σεπτέμβριο του 2023 σχετικά με Κουβανούς που πολεμούσαν στην Ουκρανία, οι Αρχές της Αβάνας δήλωσαν ότι συνέλαβαν 17 άτομα που συμμετείχαν στη στρατολόγησή τους.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο πρεσβευτής της Κούβας στη Ρωσία, Χούλιο Αντόνιο Γκαρμέντια Πένια, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τίποτα εναντίον των Κουβανών που θέλουν «απλά να υπογράψουν ένα συμβόλαιο και να συμμετάσχουν νόμιμα σε αυτή την επιχείρηση μαζί με τον ρωσικό στρατό».

Ειδήσεις σήμερα

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί: Τα καλώδια ίντερνετ και ενέργειας είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Δύσης

Καιρός: Ηλιοφάνεια και 25άρια τη Δευτέρα του Πάσχα - Συνεχίζεται και την Τρίτη η καλοκαιρία

Πάσχα: Βροχή πυροτεχνημάτων στην Υδρα μετά από το πατροπαράδοτο κάψιμο του Ιούδα - Εντυπωσιακά video
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης