G20: Γερμανία, Ισπανία και Νότια Αφρική στηρίζουν την πρωτοβουλία της Βραζιλίας για την παγκόσμιο φόρο στους πιο πλούσιους

G20: Γερμανία, Ισπανία και Νότια Αφρική στηρίζουν την πρωτοβουλία της Βραζιλίας για την παγκόσμιο φόρο στους πιο πλούσιους

Η Βραζιλία, που έχει από τον Δεκέμβριο την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, έχει αναγάγει την παγκόσμια φορολόγηση των πιο πλούσιων σε μία από τις προτεραιότητές της - Έχει ήδη συμφωνήσει η Γαλλία

brazil_g20
Η Γερμανία, η Ισπανία και η Νότια Αφρική εξέφρασαν σήμερα τη στήριξή τους σε ένα σχέδιο επιβολής παγκόσμιου φόρου στους πιο πλούσιους, το οποίο πρότεινε η Βραζιλία με την ευκαιρία της ανάληψης από τη χώρα της προεδρίας της G20, ενώ η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι συμφωνεί.

Σε επιστολή τους που δημοσιεύθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης – ανάμεσα στα οποία το Der Spiegel (Γερμανία) και η El Pais (Ισπανία)—πέντε υπουργοί των τριών αυτών χωρών αλλά και της Βραζιλίας διαβεβαιώνουν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελούσε «σημαντικό βήμα» στην παγκόσμια μάχη «κατά των ανισοτήτων».

«Οι δύο τελευταίες δεκαετίες σημαδεύτηκαν από σημαντική αύξηση των ανισοτήτων στις περισσότερες χώρες, με την απόκλιση μεταξύ των εισοδημάτων του 10% των πιο πλούσιων και του 50% των πιο φτωχών να έχει σχεδόν διπλασιαστεί», υπογραμμίζουν οι υπουργοί.

Μια κατάσταση που «βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη» και αποδεικνύεται ότι «διαβρώνει τη δημοκρατία», συνεχίζει η επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε και ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Οικονομικών Ίνοχ Γκοντογκουάνα.

Στην επιστολή τους οι υπουργοί καταγγέλλουν «τα επίμονα κενά» στο διεθνές δημοσιονομικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους πιο πλούσιους να μειώσουν σημαντικά τη φορολόγησή τους: κατά μέσο όρο «ο φόρος εισοδημάτων» που καταβάλλουν οι δισεκατομμυριούχοι δεν ξεπερνά το «0,5%» της περιουσίας τους, εξηγούν.

Κλείσιμο
Η θέσπιση «συντονισμένης, παγκόσμιας, ελάχιστης παρακράτησης φόρου στους δισεκατομμυριούχους» θα επέτρεπε να αντιμετωπιστούν τα κενά αυτά και θα προσέφερε στις κυβερνήσεις τα μέσα «για να επενδύσουν σε κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία» ή το «περιβάλλον», προσθέτουν.

Για τον λόγο αυτό οι υπουργοί δηλώνουν ότι στηρίζουν ένθερμα την πρωτοβουλία της Βραζιλίας για μια «διεθνή, συμπεριληπτική, δίκαιη και αποτελεσματική δημοσιονομική συνεργασία». «Έχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη της τη μάχη κατά των ανισοτήτων και τη χρηματοδότηση των παγκόσμιων δημόσιων αγαθών», καταλήγουν.

Η Μπραζίλια, που έχει από τον Δεκέμβριο την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, έχει αναγάγει την παγκόσμια φορολόγηση των πιο πλούσιων σε μία από τις προτεραιότητές της.

Η Βραζιλία εμπνεύστηκε από το έργο του Γάλλου οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζικμάν, σύμφωνα με τον οποίο, αν οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου κατέβαλλαν τουλάχιστον το αντίστοιχο του 2% της περιουσίας τους σε φόρους, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν επιπλέον 250 δισεκ. δολάρια.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια στη ΜΕΘ του «Αττικόν» και τα παράπονα του βουλευτή

Κωλοτούμπα του ξαδέρφου Κασσελάκη μετά τον σάλο για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών - «Δεν τις θέλουμε», λέει τώρα


Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές φέτος στο Καλάθι του Πάσχα δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης