Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της - Αντιδράσεις από την Κίνα

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της - Αντιδράσεις από την Κίνα

Θα αναπτυχθεί στόλος πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που δεν θα εντοπίζονται - Τριπλασιάζεται η ικανότητα της χώρας σε πυραύλους και η ανάπτυξη μεγάλου στόλου πολεμικών πλοίων

australia-ypobrixia
Η Αυστραλία παρουσίασε σήμερα την πρώτη της στρατηγική εθνικής άμυνας, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στον Ειρηνικό Ωκεανό έναντι των «καταναγκαστικών τακτικών» της Κίνας, εν μέσω εντάσεων στην περιοχή. Το κείμενο των 80 σελίδων παρουσιάζει με μάλλον ζοφερά χρώματα την κατάσταση ασφαλείας στον Ειρηνικό και ζητεί να αυξηθούν σημαντικά οι στρατιωτικές δαπάνες της Καμπέρας προκειμένου να επανεξοπλιστεί ο στρατός της.

«Τα αισιόδοξα σενάρια στα οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός της άμυνας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ριτσαρντ Μαρλς. Υπογραμμίζοντας ότι »η Κίνα χρησιμοποίησε καταναγκαστικές μεθόδους στην επιδίωξη των στρατηγικών της στόχων», ο Μαρλς εκτίμησε ότι «η Αυστραλία δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να διαθέτει παράθυρο στρατηγικής προειδοποίησης δέκα ετών σε περίπτωση συγκρούσεων», όπως αυτό που προέβλεπε η μέχρι τώρα πολιτική της.

Αντιδράσεις από την Κίνα

Το Πεκίνο αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα». «Η Κίνα είναι δεσμευμένη στην οδό της ειρηνικής ανάπτυξης, ακολουθεί σταθερά μια εθνική πολιτική άμυνας αμυντικής φύσης και δεσμεύεται να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού και γενικώς στον κόσμο», δήλωσε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι η αυστραλιανή πλευρά θα μπορέσει (…) να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική της νοοτροπία, να κάνει περισσότερα για τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και να απέχει από το να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος της Κίνας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντί να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων που θα μπορούν να φέρνουν εις πέρας διάφορες αποστολές σχεδόν παντού στον κόσμο, η Αυστραλία πλέον θα δώσει έμφαση στην προστασία των συμφερόντων της στην άμεση περιοχή της, εξήγησε ο Μαρλς.

«Είμαστε ένα νησιωτικό κράτος που επιδίδεται στο θαλάσσιο εμπόριο», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι η Αυστραλία θα πρέπει να είναι σε θέση να μην επιτρέπει στους εχθρούς της να της κλείνουν ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής βρίσκεται η ανάπτυξη ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που δεν θα μπορούν να εντοπίζονται, ο τριπλασιασμός των ικανοτήτων της χώρας σε πυραύλους και η ανάπτυξη μεγάλου στόλου πολεμικών πλοίων.


Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας: Η Ελλάδα αποκτά αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο αλά Ισραήλ

Βούλιαξε το Ντουμπάι μετά την καταρρακτώδη βροχή: Βίντεο με το χάος στο αεροδρόμιο και τους δρόμους ποτάμια

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης