Γάζα: Παλαιστίνιος ψαράς αψηφά τα ισραηλινά πυρά και ρίχνει δίχτυα για να στηρίξει την οικογένειά του

Γάζα: Παλαιστίνιος ψαράς αψηφά τα ισραηλινά πυρά και ρίχνει δίχτυα για να στηρίξει την οικογένειά του

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί προκαλούν πολλούς κινδύνους στη θάλασσα για ψαράδες, που πρέπει σε κάθε περίπτωση να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του

gaza_fishermen
Πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, ο Παλαιστίνιος ψαράς Τζαλάλ Καραάν κάλυπτε με τη μικρή του βάρκα μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας μια καλή ψαριά. Αυτές τις μέρες, λέει, το να ρίξει απλά τα δίχτυα του μπορεί να αποβεί μοιραία κίνηση εάν προκαλέσει την οργή του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει μεγάλα τμήματα της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 32.000 Παλαιστινίους καθώς μαίνεται ο πόλεμος με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Υπάρχουν επίσης πολλοί κίνδυνοι στη θάλασσα για ψαράδες, όπως ο Καραάν, που πρέπει σε κάθε περίπτωση να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του.



«Όταν προσπαθούμε να βγούμε έξω… μας πολιορκούν με πυρά, με βομβαρδίζουν με οβίδες…Υπάρχει πάντα κίνδυνος, το να μπεις στο νερό είναι επικίνδυνο», δήλωσε ενώ τραβούσε τη βάρκα του στη στεριά έχοντας πιάσει λίγα μόνο ψάρια.

«Δεν περνά ούτε μία ημέρα χωρίς να μας επιτεθούν. Είναι μόνο φόβος και τρόμος, αλλά παρόλα αυτά, μπαίνω στο νερό για να μπορέσω προσφέρω ένα σταθερό μέσο βιοπορισμού στα παιδιά μου».

Ο ισραηλινός στρατός δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Ο Καραάν θέλει να δουλέψει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, όταν οι οικογένειες συνηθίζουν να συγκεντρώνονται και να απολαμβάνουν πλούσια γεύματα μετά τη νηστεία. Αλλά αυτές τις μέρες οι εορτασμοί είναι δύσκολοι.

Τουλάχιστον 32.623 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.092 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Κλείσιμο


Χιλιάδες ακόμα άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι στα χαλάσματα, ενώ πάνω από το 80% των 2,3 εκατ. κατοίκων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με πολλούς εξ αυτών να κινδυνεύουν με λιμό.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών αρχών.

Δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο έδωσαν χθες εντολή στο Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι προμήθειες βασικών τροφίμων θα διανεμηθούν χωρίς καθυστέρηση στον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα. Το δικαστήριο δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και ότι ο λιμός και η πείνα εξαπλώνονται.

«Όσο για το ψάρεμα, δεν υπάρχει ποσότητα. Σήμερα, στο Ραμαζάνι, κάνω νηστεία, διακινδυνεύοντας τη ζωή μου για να πιάσω ένα-δυο κιλά ψάρια για να φάμε ή για να πουλήσω και να αγοράσω τα απαραίτητα για την οικογένειά μου», δήλωσε ο Καραάν, ετοιμάζοντας τα δίχτυα του.

Και άλλοι κάτοικοι στη Γάζα νιώθουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

Ενώ ετοιμαζόταν για το γεύμα μετά τη νηστεία, η Ουμ αλ-Ζέιν, μια από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας, δήλωσε ότι τα παιδιά της λαχταρούν να φάνε ψάρι. «Η Παλαιστίνη είναι γνωστή για τα ψάρια και τα θαλασσινά της αλλά λόγω του πολέμου δεν υπάρχουν διαθέσιμα ψάρια. Δυστυχώς, έχουμε να φάμε ψάρι πριν ακόμα και από την 7η Οκτωβρίου», είπε.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

«Έχω ήδη ασκήσει έφεση» - Η αντίδραση της Πισπιρίγκου στο άκουσμα της απόφασης για την ενοχή και τα ισόβια

Έσβησε τούρτα στη Θήβα ο Κασσελάκης και πήρε δώρο γραβάτα - Το βράδυ το πάρτι γενεθλίων στου Ψυρρή


Τι σημαίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα €830 - Επηρεάζει 18 επιδόματα, τριετίες και το Δώρο Πάσχα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης