Ερυθρά Θάλασσα: Οι επιθέσεις των Χούθι θα συνεχιστούν γιατί έχουν ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα όπλων

Ερυθρά Θάλασσα: Οι επιθέσεις των Χούθι θα συνεχιστούν γιατί έχουν ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα όπλων

Ιράν, Ρωσία και Κίνα στη μεγάλη εικόνα - Καταγράφηκε νέο χαμηλό αυτή την εβδομάδα με μόλις 218 πλοία να περνούν από το στενό, μειωμένο κατά 67% σε σύγκριση με τον κανονικό όγκο

xouthi_peirates_arthro
Οι Βρετανοί Πεζοναύτες επιβιβάστηκαν σε ένα ύποπτο dhow που είναι τύπος παραδοσιακού σκάφους, την περασμένη μήνα και ανακάλυψαν κρύπτη με πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και τμήματα πυραύλων που διακινούνταν λαθραία από το Ιράν.

Ο διοικητής της κεντρικής αμερικανικής Διοίκησης στρατηγός Μάικλ Κουρίλα σχολίασε: «Ο περιορισμός της ελεύθερης ροής ιρανικών πυρομαχικών είναι κρίσιμος για την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα». Ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά συμμαχικών ναυτικών επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο του 2024 που έχουν αποτρέψει εκατοντάδες πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πάνω από 5.000 όπλα από το να εισέλθουν στο έδαφος των Χούθι μέσω καθιερωμένων οδών λαθρεμπορίου στην Υεμένη.

Το πρόβλημα είναι ότι για κάθε μία από αυτές τις κατασχέσεις που έγιναν τόσο δημόσια πανηγυρίστηκε ως χτύπημα κατά του βασιλείου τρόμου των Χούθι, δεκάδες άλλες dhows εξακολουθούν να περνούν.

Ο στρατηγός Κουρίλα δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθούν και να εντατικοποιηθούν οι περιπολίες για να εμποδιστεί τον ιρανικό ανεφοδιασμό των Χούθι ώστε να διασφαλιστεί η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κλείσιμο
Αλλά η ενισχυμένη ναυτική δύναμη που προσπαθεί να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα από τους Χούθι επίθεση δεν έχει συσταθεί για να ψάχνει κάθε ύποπτο dhow. Ένα πιάνουν πολλά όμως περνάνε την ίδια ώρα και τα όπλα προστίθενται σε ένα σημαντικό υπάρχουσα κρύπτη όπλων που έχει συσσωρευτεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, 254 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 100 κινητήρες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη οχήματα, σχεδόν 5 τόνοι πρόδρομων εκρηκτικών υλών χημικών ουσιών, δύο οχήματα προώθησης δυτών και διάφορα στρατιωτικού εξοπλισμού κατασχέθηκαν από ό,τι έχει απομείνει από την αδύναμη κυβέρνηση της Υεμένης.

Κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ Έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας της Νοέμβριο του περασμένου έτους, αρκετές χιλιάδες τουφέκια , μια μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα επιτήρησης και βαλλιστικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς και εξαρτήματα πυραύλων μικρού βεληνεκούς κατασχέθηκαν σε διεθνείς ύδατα.

Οι αναλυτές ασφαλείας επισημαίνουν ότι το λαθρεμπόριο όπλων στην Υεμένη παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από τρέχουσες επιχειρήσεις.

Η τοπική κυκλοφορία των dhows και των αλιευτικών σκαφών, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά των όπλων, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και οι Χούθι, με την ιρανική υποστήριξη, έχουν γίνει έμπειροι στο να παρακάμπτουν τις την περιορισμένη αντίσταση που αντιμετωπίζουν κατά τη μετακίνηση των φορτίων.

Ρωσικά και κινεζικά όπλα

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταγράφει στοιχεία για ρωσικά και κινεζικά όπλα που ρέουν απευθείας στην Υεμένη εδώ και αρκετά χρόνια παράλληλα με τη γνωστή προμήθεια όπλων από το Ιράν.

Από τον Δεκέμβριο του 2017, 30.830 φορητά όπλα και ελαφρά όπλα έχουν κατασχεθεί, κυρίως στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι είχαν πραγματοποίησε έξι πλήγματα σε αυτοάμυνα κατά των Χούτι στόχους, αλλά την ίδια μέρα οι Χούθι προειδοποίησαν ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Εν τω μεταξύ, ο όγκος της κυκλοφορίας μέσω του Bab el Mandeb συνέχισε να μειώνεται, καθώς οι Χούτι ετοιμάζονται να εντείνουν τις επιθέσεις τους για το Ραμαζάνι. Τα δεδομένα της Lloyd's List Intelligence κατέγραψαν νέο χαμηλό επίπεδο αυτή την εβδομάδα με μόλις 218 πλοία να περνούν από το στενό, μειωμένο κατά 67% σε σύγκριση με τον κανονικό όγκο.


Ειδήσεις σήμερα:

Φρίκη στην Τουρκία: Σκότωσε τη σύζυγο με 16 μαχαιριές και την κόρη με 12 όταν προσπάθησε να τον σταματήσει

Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας

Στα σκαριά η νέα επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο - Κρίσιμο ταξίδι στην Αίγυπτο την Κυριακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης