Οι ΗΠΑ απειλούν τη Βενεζουέλα ότι θα επαναφέρουν τις κυρώσεις

Οι ΗΠΑ απειλούν τη Βενεζουέλα ότι θα επαναφέρουν τις κυρώσεις

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμφωνία των Μπαρμπάντος με τον Μαδούρο για ελεύθερες εκλογές έχει καταρρεύσει

Maduro_2
Οι ΗΠΑ απείλησαν να επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού τομέα στη Βενεζουέλα, λίγες ημέρες αφότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απαγόρευση της υποψηφιότητας της αντιπολίτευσης Μαρία Ματσάδο.

Η υποψήφια είχε κερδίσει τις προκριματικές εκλογές για να γίνει η υποψήφια όλης της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας (στο οποίο επικρατούν δικαστές πιστοί στον Μαδούρο) επιβεβαίωσε την απαγόρευση 15 ετών στην Ματσάδο από τη διεκδίκηση δημόσιου αξιώματος.

Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας μετά την ορκωμοσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για δεύτερη θητεία το 2019, έπειτα από εκλογές που δεν θεωρήθηκαν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Κλείσιμο
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις, αφού η κυβέρνηση Μαδούρο κατέληξε σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, ανοίγοντας τον δρόμο για ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Επίσης η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συμφώνησε να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν τις εκλογές.

Λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας στα Μπαρμπάντος, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε άδεια που επιτρέπει προσωρινά τις συναλλαγές που αφορούν τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας.

Τόνισε όμως ότι η άδεια θα ανανεωνόταν μόνο εάν η Βενεζουέλα τηρούσε τις δεσμεύσεις της βάσει του εκλογικού οδικού χάρτη, ο οποίος περιελάμβανε την άρση των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν στη Ματσάδο και σε ορισμένους άλλους υποψηφίους της αντιπολίτευσης.

Η εξαίρεση για το πετρέλαιο πρόκειται να λήξει στις 18 Απριλίου, αναφέρει το BBC. Σήμερα Τρίτη (30/1) το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα την ανανεώσει, εκτός εάν σημειωθεί «πολιτική πρόοδος» μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης «ιδίως όσον αφορά τη δυνατότητα όλων των προεδρικών υποψηφίων να συμμετάσχουν στις φετινές εκλογές».

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι θα επαναφέρουν τις κυρώσεις και σε βάρος της κρατικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού της Βενεζουέλας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης