Γαλλία: Κυκλώνουν το Παρίσι οι αγρότες και απειλούν με αποκλεισμό από αύριο - Προσπαθεί να τους ηρεμήσει ο Ατάλ

Γαλλία: Κυκλώνουν το Παρίσι οι αγρότες και απειλούν με αποκλεισμό από αύριο - Προσπαθεί να τους ηρεμήσει ο Ατάλ

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα επισκεφτεί σήμερα μια φάρμα βοοειδών, λέγοντας πως έχει λάβει τα μηνύματα των αγροτών

french_farmers
Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Γαλλίας, με τους αγρότες να ετοιμάζονται να κατακλύσουν το Παρίσι και τον Γκαμπριέλ Ατάλ να προσπαθει να τους κατευνάσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα επισκεφτεί σήμερα μια φάρμα βοοειδών - όπως ανακοίνωσε το γραφείο του - στη δυτική περιοχή Indre-et-Loire και δύο μέρες αφότου ανακοίνωσε μια σειρά από παραχωρήσεις μετά τον αποκλεισμό από τους αγρότες των κύριων οδών προς το Παρίσι και τους αποκλεισμούς στο νότο της χώρας. «Θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα και το έλαβα δυνατά και καθαρά», δήλωσε ο Ατάλ, ο οποίος αντιμετωπίζει την πρώτη του μεγάλη κρίση ως πρωθυπουργός.



Την ίδια στιγμή πάντως, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αγροτικών συνδικάτων της Γαλλίας δήλωναν το Σάββατο ότι τα μέλη τους από τις περιοχές γύρω από το Παρίσι «θα ξεκινήσουν μια επ' αόριστον πολιορκία της πρωτεύουσας». «Όλοι οι μεγάλοι δρόμοι που οδηγούν στην πρωτεύουσα θα καταληφθούν από τους αγρότες», πρόσθεσαν, με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους σχετικά με τις αμοιβές και τη φορολογία.



Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, από τις 15:00 ώρας Ελλάδας, σήμερα Κυριακή οι Γάλλοι αγρότες με τα τρακτέρ θα αρχίσουν να μαζεύονται στους βασικούς άξονες γύρω απο το Παρίσι για να μπλοκάρουν σταδιακά και για μια εβδομάδα τον ανεφοδιασμό της γαλλικής πρωτεύουσας.

French farmers protest rising costs and overregulation
Κλείσιμο


Οι αγρότες από την περιοχή Λοτ-ε-Γκαρόν, μία από τις εστίες του κινήματος διαμαρτυρίας στη νότια Γαλλία, είχαν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να «πάνε στο Παρίσι» τη Δευτέρα, σκοπεύοντας να αποκλείσουν την τεράστια χονδρεμπορική αγορά τροφίμων Rungis, νότια της πρωτεύουσας.



Οι Γάλλοι αγρότες είναι εξοργισμένοι με τη συμπίεση των τιμών αγοράς των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ και τους βιομηχανικούς αγοραστές, καθώς και με τους περίπλοκους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς ήταν η σταδιακή κατάργηση της φοροαπαλλαγής στο ντίζελ για τον αγροτικό εξοπλισμό.



Ο Ατάλ τόνισε τις προηγούμενες ημέρες ότι η κυβέρνηση θα βάλει «τέλος» στην αύξηση του κόστους του πετρελαίου ντίζελ που χρησιμοποιείται για τα γεωργικά μηχανήματα, συνέπεια της σταδιακής κατάργησης των φορολογικών ελαφρύνσεων για το καύσιμο αυτό. Θα υπάρξει επίσης ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι να καταπολεμήσουν τις ασθένειες των ζώων τους.

Νωρίς το Σάββατο, ορισμένα οδοφράγματα είχαν αρθεί και η κυκλοφορία άρχισε να διεξάγεται κανονικά στους αυτοκινητόδρομους. Όμως η τελευταία ανακοίνωση των συνδικάτων για τον αποκλεισμό του Παρισιού πιέζει ξανά τον Ατάλ. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού την Παρασκευή «δεν ηρέμησε την οργή, πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο», δήλωσε ο πρόεδρος του βασικού συνδικάτου FNSEA, Αρνό Ρουσό.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλήρης η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών - Μετά τα σχολεία, απόφαση και για τα φροντιστήρια

Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία της 21χρονης Ραφαέλας - Η ανακοίνωση της οικογένειας


Βίντεο και φωτογραφίες από το παρθενικό ταξίδι του μεγαλύτερου κρουαζιερόπλοιου στον πλανήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης