Ρωσία: «Ξένος πράκτορας» δημοφιλής συγγραφέας λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρωσία: «Ξένος πράκτορας» δημοφιλής συγγραφέας λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Μπορίς Ακούνιν, που γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα που τοποθετούνται στην τσαρική εποχή, κατηγορείται ότι διέδωσε ψευδείς και αρνητικές πληροφορίες για τη Ρωσία

boris_akunin
Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «ξένο πράκτορα» έναν από τους πιο δημοφιλείς μυθιστοριογράφους της χώρας λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα ιστορικά αστυνομικά μυθιστορήματα του Μπορίς Ακούνιν, λογοτεχνκού ψευδώνυμου του γεννημένου στη Γεωργία Γκριγκόρι Τσχαρτισβίλι, ήταν μπεστ-σέλερ στη Ρωσία πριν οι αρχές στραφούν εναντίον του κατηγορώντας τον για απαράδεκτες αντιρωσικές απόψεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλέστηκε την αντίθεση του Τσχαρτισβίλι στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία (όπως αποκαλείται στη Ρωσία ο πόλεμος) και τον κατηγόρησε ότι διέδωσε ψευδείς και αρνητικές πληροφορίες για τη Ρωσία και ότι βοήθησε να συγκεντρωθούν χρήματα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο 67χρονος συγγραφέας ζει στη Βρετανία.

Ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας» δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς της σοβιετικής περιόδου και υποχρεώνει τους ανθρώπους να δηλώνουν ξένοι πράκτορες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες δημοσιεύσεις, καθώς και να υποβάλουν εκτενείς αναφορές για τα οικονομικά τους.

Βιβλία του Ακούνιν, που είναι περισσότερο γνωστός για τον ήρωα Εράστ Φαντόριν, ντετέκτιβ της τσαρικής εποχής, έχουν ήδη αποσυρθεί από τα βιβλιοπωλεία στη Ρωσία αφού οι αρχές προσέθεσαν το όνομά του στον κατάλογο των προσώπων που κατηγορούν ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατία ή εξτρεμισμό.

Ο Τσχαρισβίλι, ο οποίος δεν κρύβει την αντίθεσή του στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, αναφέθηκε στο χαρακτηρισμό του ως ξένου πράκτορα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Γράφουν ότι χαρακτηρίσθηκα σήμερα ξένος πράκτορας. Εγώ τρομοκράτης ή εξτρεμιστής;! Αισθάνομαι σαν τον Μπιν Λάντεν που του έκοψαν κλήση για παράνομη στάθμευση», έγραψε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ - «Καρφί» Κασσελάκη σε Πολάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια - Όποιος διαφωνεί με τον γάμο και την τεκνοθεσία, να σηκωθεί - Δείτε βίντεο

Χιονοκαυγάδες μετεωρολόγων: Ο Μαρουσάκης απαντά στον Καλλιάνο - «Εγώ δεν είπα για χιονόστρωση»

Ιράν: Η στιγμή που ένοπλοι καταλαμβάνουν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης