Κόλπος του Ομάν: Ποιο είναι το τάνκερ που κατέλαβαν οι Ιρανοί – Προσπάθειες για την απελευθέρωση του Έλληνα ναυτικού

Κόλπος του Ομάν: Ποιο είναι το τάνκερ που κατέλαβαν οι Ιρανοί – Προσπάθειες για την απελευθέρωση του Έλληνα ναυτικού

Το παρασκήνιο πίσω από την πειρατεία του δεξαμενόπλοιο «St Nikolas» - Οι ΗΠΑ απαιτούν την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων

dexamenoploio
Την άμεση απελευθέρωση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «St Nicholas» το οποίο ενώ έπλεε 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών του Σοχάρ στο Ομάν, κατελήφθη χθες, στις 06.30 ξημερώματα Πέμπτης από άνδρες της Φρουράς της Επανάστασης απαιτούν οι ΗΠΑ από την κυβέρνηση του Ιράν.

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμά του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Την ίδια ώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλει προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού για την κατά το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση των 19 μελών του πληρώματος μεταξύ των οποίων είναι και Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος που κάνει το εκπαιδευτικό του ταξίδι και φοιτά στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Ηπείρου.

Ρόλο διαπραγματευτή θα αναλάβει Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος-ελληνικής Ακτοφυλακής ο οποίος το 2022 είχε χειριστεί και τις διαπραγματεύσεις για την αποδεύσμευση των ελληνικών δεξαμενόπλοιων «Delta Poseidon» της Delta Tankers και «Prudent Warrior» της Polembros που είχαν επίσης καταληφθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης και στα οποία επέβαιναν συνολικά 49 ναυτικοί εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Κλείσιμο
Τότε οι Ιρακινοί είχαν καταλάβει τα πλοία ως αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από ρωσικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο το οποίο είχε λόγω βλάβης δέσει στην Κάρυστα. Την κατάσχεση είχε κάνει το Λιμενικό μετά από εντολή των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη είχε χαρακτηρίσει την κατάσχεση ως διεθνή ληστεία. Η κράτηση των πλοίων διήρκησε έξι μήνες από τα τέλη Μαΐου 2022 έως τον Νοέμβριο 2022.

Οι ΗΠΑ

Τον Φεβρουάριο του 2022 το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan που μετονομάστηκε σε St Nicholas εντοπίστηκε να μεταφορτώνει ιρανικό πετρέλαιο από άλλο δεξαμενόπλοιο ανοικτά των ακτών της Κίνας, κατά παράβαση του αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Η αποκάλυψη έγινε από την αμερικανική οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI) στην οποία μετέχουν πρώην διπλωμάτες και αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

H Empire Navigation δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο 2,4 εκατ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν περίπου 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιo Suez Rajan.

Η υπόθεση αυτή κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις, μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιράν.

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέφερε γνωστοποίησε:

«Η Empire Navigation, ενεργώντας ως διαχειριστής του M/T Suez Rajan, έχει επιλύσει μια παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω μιας Συμφωνίας Αναβαλλόμενης Δίωξης. Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022, η M/T Suez Rajan φόρτωσε πετρέλαιο μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο κοντά στη Σιγκαπούρη, ενώ το σκάφος ήταν εγκαίρως ναυλωμένο σε ανεξάρτητο και άσχετο τρίτο μέρος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το πλοίο έλαβε ιρανικό πετρέλαιο με κυρώσεις και η εταιρεία δεν αμφισβητεί αυτό το γεγονός. Αυτή η παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων συνέβη επειδή η πραγματική προέλευση του πετρελαίου ήταν καλά συγκαλυμμένη και οι ολοκληρωμένες διαδικασίες συμμόρφωσης με τις κυρώσεις και οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας της εταιρείας απέτυχαν να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Η διοίκηση της Empire Navigation δεν γνώριζε την παραβίαση τη στιγμή που συνέβη και ενήργησε άμεσα και ανταποκρινόμενη αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε και συνεργάστηκε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος. Ο μόνος υπάλληλος της Empire Navigation που έκανε ενέργειες που διευκόλυναν αυτήν την παράβαση των κυρώσεων δεν είναι πλέον στην εταιρεία».

Η Empire Navigation συμφώνησε να μεταφέρει το φορτίο από την Σιγκαπούρη στο Χιούστον με δικά της έξοδα, ώστε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να μπορέσει να διεκδικήσει την απαίτηση κατάσχεσης του φορτίου.

Όπως επίσης προκύπτει από ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς τριετούς εποπτείας υποχρεωμένη να ενημερώνει για τις κινήσεις του δεξαμενόπλοιου Suez Rajan νυν St Nicholas το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτός είναι ο λόγος που η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε της κατάληψη του δεξαμενόπλοιου St Nicholas ως επίθεση όχι κατά της διαχειρίστριας εταιρείας αλλά κατά των ΗΠΑ.

Η ιρανική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ενήργησε βάσει δικαστικής απόφασης και προχώρησε στην κατάληψη του πλοίου ως αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Το περιστατικό

Χθες το πρωί 06.30, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 έξι ένοπλοι στρατιώτης μέλη της Φρουράς της Επανάστασης κατέλαβαν το πλοίο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο. Η εντύπωση που υπήρχε αρχικώς ήταν ότι το πλοίο είχε δεχτεί πειρατική επίθεση. Όμως το μεσημέρι τα ιρανικά πρακτορεία IRNA και TASNIM ανακοίνωσαν ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είχε καταλάβει το δεξαμενόπλοιο ύστερα από δικαστική απόφαση. Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου από το λιμάνια Basrah του Ιράκ με προορισμό την Αλιαγά της Τουρκίας μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ναυλωτής είναι η τουρκική εταιρεία Tupras.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Αποκαλύψεις που «καίνε» τον κρεοπώλη - Ο τσακωμός στα κοινωνικά δίκτυα πριν την εξαφάνιση του Μπάμπη

Δημοσκόπηση Prorata: Κυριαρχία της ΝΔ, «ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια με αυστηρούς όρους

Νέα κυβέρνηση στη Γαλλία – Ο Ατάλ διόρισε τον πρώην σύντροφό του υπουργό Εξωτερικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης