Αγωγή των New York Times κατά OpenAI και Microsoft γιατί «εκπαίδευσαν» το ChatGPT με τα άρθρα τους

Αγωγή των New York Times κατά OpenAI και Microsoft γιατί «εκπαίδευσαν» το ChatGPT με τα άρθρα τους

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα «μαθαίνουν» αναλύοντας τεράστιο όγκο δεδομένων που συχνά προέρχονται από το Διαδίκτυο

000_A247E
Αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων διεκδικούν οι New York Times από την OpenAI γιατί, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης «εκπαίδευσε» το ChatGPT με τα κείμενα της εφημερίδας.

Η αγωγή, η οποία κατονομάζει επίσης τη Microsoft, αναφέρει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για ζημίες «δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Θεωρεί, ειδικότερα, ότι «εκατομμύρια άρθρα» που δημοσιεύθηκαν από τους New York Times χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά της για να γίνει το ChatGPT πιο έξυπνο. Υποστηρίζει ακόμη ότι το μοντέλο ανταγωνίζεται πλέον την εφημερίδα ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Ακόμη, όπως αναφέρει το BBC, η αγωγή ισχυρίζεται ότι, όταν το ChatGPT ερωτάται σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, μερικές φορές παράγει κατά λέξη αποσπάσματα από άρθρα των New York Times, στα οποία η πρόσβαση γίνεται με συνδρομή. Αυτό, κατά τους New York Times, σημαίνει ότι οι αναγνώστες μπορούν να λαμβάνουν περιεχόμενο της εφημερίδας χωρίς να πληρώνουν, άρα χάνονται έσοδα από συνδρομές και διαφημίσεις.

Κλείσιμο
Το ChatGPT, όπως όλα τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, «μαθαίνουν» αναλύοντας τεράστιο όγκο δεδομένων που συχνά προέρχονται από το Διαδίκτυο.

Η αγωγή, που κατατέθηκε την Τετάρτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αποκαλύπτει ότι οι New York Times προσέγγισαν τον Απρίλιο τη Microsoft και την OpenAI για να επιδιώξουν «φιλική λύση» σχετικά με τα πνευματικά της δικαιώματα, αλλά χωρίς επιτυχία.

Τον Σεπτέμβριο μια παρόμοια υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων ασκήθηκε από ομάδα Αμερικανών συγγραφέων, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας του «Game of Thrones» Τζορτζ ΡΡ Μάρτιν και ο Τζον Γκρίσαμ.

Είχε προηγηθεί η αγωγή της κωμικού Σάρα Σίλβερμαν τον Ιούλιο, καθώς και μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από τη Μάργκαρετ Άτγουντ και Φίλιπ Πούλμαν, η οποία ζητούσε από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να τους αποζημιώσουν για τη χρήση του έργου τους.




Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 18χρονο που κάρφωσε το ψαλίδι στο στήθος του 16χρονου αδερφού του

Meteo: Στους 285 συνολικά οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων από το 2000 - Δείτε τους χάρτες


Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης