Temu στο protothema: Συλλέγουμε προσωπικά δεδομένα όπως η Amazon αλλά δεν τα πουλάμε

Temu στο protothema: Συλλέγουμε προσωπικά δεδομένα όπως η Amazon αλλά δεν τα πουλάμε

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν επίσημα Black Friday και Cyber Monday, η Temu απαντά στο protothema.gr για το πώς λειτουργεί η εφαρμογή που δέχεται 10.000 παραγγελίες την ημέρα και έχει τζίρο €250.000 στην Ελλάδα

temu_arthro
Παροξυσμός επικρατεί με την Temu, τους τελευταίους πέντε μήνες- τουλάχιστον- αν και έχει ιδρυθεί από το φθινόπωρο του 2022.

Οι περισσότεροι από εκείνους που ασχολούνται με τα social media κάπου θα έχουν ακούσει το Temu το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα. Και για όσους δεν το γνωρίζουν, το Temu είναι ένα διαδικτυακό marketplace κινεζικών συμφερόντων το οποίο έχει γίνει πολύ γνωστό για τις «τρελές» προσφορές του στα προϊόντα του που έρχονται από την Κίνα. Άλλωστε βρίσκεται στην κορυφή των καταστημάτων εφαρμογών τόσο του Android όσο και του iOS.

Οι παραγγελίες στις μεταφορικές είναι σωρηδόν. Η Temu, σύμφωνα με τον Νίκο Ξυδά της Humble Digital Agency που μίλησε νωρίτερα στο protothema.gr, έχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά 10.000 παραγγελίες την ημέρα και 25€ μέσο καλάθι αγοράς, δηλαδή κάνει 250.000€ ημερήσιο τζίρο. Τα παραπάνω στοιχεία συλλέχθηκαν από την αγορά, από τα σημεία εισόδου των προϊόντων στην χώρα, όπως εξήγησε ο κ. Ξυδάς.

Γιατί συλλέγουν προσωπικά δεδομένα στην Temu

Μάλιστα, εκρόσωπος της Temu, μετά τις δύο δημοσιεύσεις στο protothema.gr, επικοινώνησε μαζί μας και απάντησε για το πώς λειτουργεί η εφαρμογή της καθώς και για το πώς συλλέγονται τα προσωπικά δεδομένα όσων τη χρησιμοποιούν.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστικά, όπως μας εξήγησαν, οι πρακτικές για τη συλλογή δεδομένων δεν διαφέρουν από άλλες εφαρμογές όπως το Amazon ή το Etsy ενώ ο λόγος που το κάνουν αυτό, είναι ώστε να έχει ο ψηφιακός πελάτης την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει στην απάντησή της, το Temu συλλέγει λιγότερες πληροφορίες χρήστη από άλλες εφαρμογές όπως το Amazon.

Επίσης, στην απάντησή τους, αναφέρουν σχετικά με τις κατηγορίες καταναγκαστικής εργασίας: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στις κατηγορίες για χρήση καταναγκαστικής εργασίας. Τα τρέχοντα πρότυπα και οι πρακτικές μας δεν διαφέρουν από εκείνα των μεγάλων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ, όπως το Amazon, το eBay και το Etsy. Οι ισχυρισμοί από την άποψη αυτή είναι εντελώς αβάσιμοι».

Η απάντηση της Temu στο protothema.gr:

Στην Temu, δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία του απορρήτου και διατηρούμε τη διαφάνεια σχετικά με τις πρακτικές δεδομένων μας.

Η συλλογή δεδομένων μας έχει έναν σαφή και μοναδικό σκοπό: Να παρέχει και να ενισχύει συνεχώς προϊόντα και υπηρεσίες για τους χρήστες, ευθυγραμμισμένες με τις κοινές πρακτικές του κλάδου. Η Temu συλλέγει πληροφορίες με αποκλειστικό σκοπό την παροχή και τη βελτίωση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου της στους χρήστες.

Οι πρακτικές δεδομένων της Temu δεν διαφέρουν από άλλες εφαρμογές όπως το Amazon ή το Etsy.

Η Temu συλλέγει λιγότερες πληροφορίες χρήστη από άλλες εφαρμογές όπως το Amazon.

Η Temu δεν ζητά δικαιώματα συστήματος για πρόσβαση σε λειτουργίες όπως φωτογραφίες, επαφές ή τοποθεσία για σκοπούς παραγγελίας.

Η Temu δεν πουλά δεδομένα πελατών.

Η Temu δεν μοιράζεται τα στοιχεία πληρωμής με τους εμπόρους ή τους συνεργάτες της στον τομέα της εφοδιαστικής. Εάν οι πελάτες χρησιμοποιούν μεθόδους πληρωμής όπως το Apple Pay ή το PayPal, το Temu δεν λαμβάνει τα στοιχεία πληρωμής.

Η εφαρμογή Temu είναι διαθέσιμη για λήψη στο App Store της Apple και στο Play Store της Google. Τόσο το App Store όσο και το Google Play εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της εφαρμογής και της ασφάλειας του χρήστη.

Κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία:

Δίνουμε μεγάλη σημασία στις κατηγορίες για χρήση καταναγκαστικής εργασίας. Τα τρέχοντα πρότυπα και οι πρακτικές μας δεν διαφέρουν από εκείνα των μεγάλων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ, όπως το Amazon, το eBay και το Etsy. Οι ισχυρισμοί 
από την άποψη αυτή είναι εντελώς αβάσιμοι.

De minimis:

Η ανάπτυξη του Temu δεν εξαρτάται από την πολιτική de minimis. Οι κύριοι μοχλοί πίσω από την ταχεία επέκτασή μας και την αποδοχή της αγοράς είναι η αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι επιχειρησιακές ικανότητες που έχουμε καλλιεργήσει τα χρόνια. Είμαστε ανοιχτοί και υποστηρίζουμε οποιεσδήποτε προσαρμογές πολιτικής γίνονται από νομοθέτες που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα των καταναλωτών. Πιστεύουμε ότι όσο αυτές οι πολιτικές είναι δίκαιες, δεν θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικής επιχειρηματικής δυναμικής. Βλέπουμε και τέτοια μεταρρυθμίσεις ως πιθανές οδούς για την άμβλυνση των ανησυχιών μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων, ενισχύοντας τη μεγαλύτερη κατανόηση και τονίζοντας τη σημασία κάθε παίκτη στο οικοσύστημα της αγοράς.

Δείτε (στα αγγλικά) ΕΔΩ την απάντηση της Temu στο protothema.gr για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και πώς λειτουργεί η εφαρμογή.

Τι είναι ο κανονισμός de minimis από τον οποίο δεν εξαρτάται η ανάπτυξη της Temu, όπως αναφέρει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει πολιτική για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων ώστε να διατηρηθεί ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως κρατική ενίσχυση ορίζεται μια ενίσχυση που χορηγείται από το κράτος ή μέσω κρατικών πόρων, ευνοεί μία ή περισσότερες επιχειρήσεις, επηρεάζει τις συναλλαγές μεταξύ χωρών της ΕΕ και δύναται να νοθεύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, δίνοντας πλεονέκτημα σε κάποιες από αυτές έναντι των ανταγωνιστών τους.

Ο κανόνας de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) εισήχθη το 1992, τροποποιήθηκε το 2006 και αφορά την πολιτική της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών και της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ενισχύσεις μεγαλύτερες των 200.000 Ευρώ και των 100.000 Ευρώ για τον τομέα των οδικών μεταφορών μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών ανά επιχείρηση, πρέπει να ανακοινώνονται στην Επιτροπή για λόγους ελέγχου της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού.

Τι εστί Temu;

Η Temu είναι σαν να συνδυάζει τα προϊόντα της Shein και της Amazon σε μια κοινή σελίδα, παρέχοντας δωρεάν επιστροφές και αποστολές. Με έντονη διαφήμιση, προσφέρει προϊόντα με μεγάλες εκπτώσεις, τα οποία αποστέλλονται στους καταναλωτές, ως επί το πλείστον απευθείας από την Κίνα. Το όνειρο του κάθε διαδικτυακού καταναλωτή, δηλαδή.

Το όνομά της σημαίνει Team Up, Price Down και αν και είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η προέλευση της, η ίδια αποτελεί μια διαδικτυακή αγορά που λειτουργεί από την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου PDD Holdings, με έδρα την Ιρλανδία. Παλαιότερα φαίνεται να είχε τα εκτελεστικά της γραφεία στη Σαγκάη της Κίνας, γεγονός που άλλαξε όταν μετακόμισε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Η μετεγκατάσταση των εκτελεστικών γραφείων δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητική ένδειξη, καθώς πολλές εταιρείες τεχνολογίας -συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών- μετακομίζουν στην Ιρλανδία λόγω των χαμηλών εταιρικών φορολογικών συντελεστών της χώρας. Η εταιρεία αναφέρει ότι ιδρύθηκε στη Βοστώνη το 2022, αλλά η σελίδα της «Σχετικά με εμάς» του ιστότοπου της δεν αναφέρει τη μητρική εταιρεία. Το γραφείο της Temu στη Βοστώνη δεν είναι μια αποθήκη γεμάτη προϊόντα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι είναι το κεντρικό γραφείο που συνδέεται με τα άλλα γραφεία της Temu σε όλο τον κόσμο.

Δείτε βίντεο: H Προειδοποίηση των Ειδικών Κυβερνοασφάλειας για το Temu:

A warning from cyber security experts about the TEMU app

Γιατί είναι τόσο πετυχημένο το Temu

Η εφαρμογή ξεκίνησε στην ιαπωνική αγορά τον Ιούλιο και εισήλθε στη Μέση Ανατολή, μέσω του Ισραήλ, και στη Νοτιοανατολική Ασία, μέσω των Φιλιππίνων, τον Αύγουστο. Μέχρι τον Νοέμβριο, είχε κατέβει 250 εκατομμύρια φορές, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Business of Apps. Η στρατηγική της εταιρείας για βαθιές εκπτώσεις μέσω κουπονιών και επιδοτήσεων, καθώς και για μεγάλες δαπάνες σε διαφημίσεις, φαίνεται να αποδίδει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενώ οι πωλήσεις της αναμένονται να θα ξεπεράσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Ο λόγος που η εταιρεία είναι τόσο πετυχημένη είναι ότι είναι φθηνή. Αυτό έγκειται, όπως η ίδια εξηγεί, στο γεγονός ότι διατηρεί τα προϊόντα της σε προσιτές τιμές, συνδέοντας τους πελάτες απευθείας με τους προμηθευτές, λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ καταναλωτών και πωλητών. Ωστόσο, η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Temu μπορεί να κατασκευάζει τα προϊόντα της τόσο φθηνά για τους Αμερικανούς καταναλωτές, επειδή η εταιρεία λειτουργεί βάσει του νομικού κενού,de minimis, το οποίο επιτρέπει στις εισαγωγές αξίας κάτω των 800 δολαρίων να έρχονται στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνουν δασμούς, φόρους και τέλη και να υποβάλλονται σε αυστηρό έλεγχο.

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι η Temu μπορεί να κοστολογεί τα προϊόντα της φθηνότερα, χρησιμοποιώντας τη διάταξη αυτή, για να αποφύγει τους εισαγωγικούς δασμούς και τους ελέγχους των αμερικανικών τελωνείων. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προειδοποίησε ότι υπήρχε «υψηλός κίνδυνος» τα προϊόντα του ιστότοπου να κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Συνταξιούχος αγρότισσα δώρισε ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο - Οι δύο... όροι που έθεσε

Κοξάκι - ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά σε όλη τη χώρα - Συμπτώματα, χρόνος επώασης, μέτρα πρόληψης

Γκίκας Μαγιορκίνης: Εξηγεί γιατί ανησυχεί η μυστηριώδης πνευμονία που «χτυπά» παιδιά στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης