Τέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε φτωχές χώρες βάζει η ΕΕ

Τέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε φτωχές χώρες βάζει η ΕΕ

Οι κανόνες θέτουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων προς τις πλούσιες χώρες και σταματούν εντελώς τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣA

plastika
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην απαγόρευση από το 2026 εξαγωγής πλαστικών απορριμάτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, δηλαδή τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία,

Η συμφωνία έρχεται την ώρα που διπλωμάτες συναντώνται στο Ναϊρόμπι της Κένυας για να καταρτίσουν μια παγκόσμια συνθήκη για την πλαστική ρύπανση, αναφέρει ο Guardian.

«Η ΕΕ θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα πλαστικά της απόβλητα απαγορεύοντας την εξαγωγή τους σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ», δήλωσε η Περνίλε Βάις, Δανή ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την πρόταση. Τα απόβλητα είναι πόρος όταν διαχειρίζονται σωστά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία, πρόσθεσε η ίδια.

Οι κανόνες, που πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ, θέτουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων προς τις πλούσιες χώρες και σταματούν εντελώς τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Έπειτα από πέντε χρόνια, οι χώρες που επιθυμούν να εισάγουν πλαστικά απόβλητα της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να άρει την απαγόρευση γι' αυτές, εάν αποδείξουν ότι θα τα μεταχειριστούν σωστά.

Κλείσιμο
Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που πετιέται στην Ευρώπη καίγεται και λιγότερο από το ένα τρίτο ανακυκλώνεται. Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένα πλαστικά απόβλητα που αποστέλλονται στο εξωτερικό για ανακύκλωση καταλήγουν σε χωματερές και υδάτινους δρόμους.


Ειδήσεις σήμερα:

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Βίντεο από την καταδίωξη δύο διακινητών στην Κέα - Είχαν αποβιβάσει μετανάστες στο Πόρτο Ράφτη

Πήγε στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο ο Κασσελάκης, φωτογραφήθηκε κι έφυγε - Δεν ακολούθησε την πορεία (βίντεο και φωτογραφίες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης