Μετά τα ηλεκτρικά σκούτερ, η δήμαρχος του Παρισιού βάζει στο «στόχαστρο» τα SUV

Μετά τα ηλεκτρικά σκούτερ, η δήμαρχος του Παρισιού βάζει στο «στόχαστρο» τα SUV

Είναι η πρόταση μέρος του σχεδίου για ένα «πράσινο» Παρίσι ή αντιπερισπασμός για να ξεχαστεί ένα πανάκριβο ταξίδι;

ann_hidalgo_car
Πρώτα ήταν τα ηλεκτρικά σκούτερ, τώρα όμως ο στόχος για την Αν Ιντλαγκό, τη δήμαρχο του Παρισιού, είναι ακόμη μεγαλύτερος: τα SUV στους δρόμους του Παρισιού.

Δεν θα αποφασίσει η ίδια, αλλά οι πολίτες με δημοψήφισμα που θα γίνει τον Φεβρουάριο. Η ψηφοφορία θα αφορά την αύξηση των τελών στάθμευσης για τα SUV, αναφέρει το BBC.

Αν το δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου για τα ηλεκτρικά σκούτερ είναι ενδεικτικό, η δήμαρχος θα πρέπει να είναι σίγουρη για μια ακόμη εύκολη νίκη. Η προσέλευση για τα σκούτερ ήταν μεν πολύ μικρή, αλλά η οργή πολλή μεγάλη και αποτυπώθηκε στην κάλπη.

Όσον αφορά τα SUV, η Ινταλγκό υποσχέθηκε ότι οι κάτοικοι του Παρισιού δεν θα επηρεαστούν. Σε κάθε περίπτωση, η ιδιοκτησία των SUV και γενικά των αυτοκινήτων είναι σχετικά χαμηλή εντός των 20 διαμερισμάτων (arrondissements) της πρωτεύουσας. Έτσι, οι αντιδράσεις θα είναι ελάχιστες.

Κλείσιμο
Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα υψηλότερα τέλη στάθμευσης είναι μάλλον οι κάτοικοι των προαστίων που οδηγούν SUV στο Παρίσι για δουλειά ή διασκέδαση, που όμως δεν θα ψηφίσουν.

Το ταξίδι που διχάζει

Το BBC σημειώνει πάντως ότι υπάρχει κάποια άλλη αφορμή στην πρόθεση της Ινταλγκό για το δημοψήφισμα. Ίσως είναι για να αποσπάσει την προσοχή από ένα πολυήμερο ταξίδι… στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Γαλλική Πολυνησία, στον Ειρηνικό.

Μπορεί το πρώτο μισό του ταξιδιού να δικαιολογούταν για υπηρεσιακούς λόγους, ένας από τους οποίους να δει το σημείο όπου θα γίνει το αγώνισμα του σερφ για τους Ολυμπιακούς του 2024, το δεύτερο μέρος ήταν όμως προσωπικό. Πήγε για να δει την κόρη της που ζει στην υπερπόντια κτήση – ενώ η επίσκεψη στο σημείο για το σερφ δεν έγινε ποτέ λόγω διαμαρτυριών.

Γεγονός είναι ότι η απουσία της δημάρχου συνέπεσε με τον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όταν στο Παρίσι υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για τις διαδηλώσεις λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Το γραφείο της δημάρχου διέψευσε ότι υπάρχει κάτι λάθος στο ταξίδι. Εξήγησε ότι η παράταση των επίσημων επισκέψεων για προσωπικούς λόγους είναι αποδεκτή πρακτική και ότι η δήμαρχος πλήρωσε η ίδια για το δεύτερο μέρος της παραμονής της καθώς και για το αεροπορικό εισιτήριο της επιστροφής. Για την ιστορία το κόστος του ταξιδιού ήταν λίγο πάνω από 50.000 ευρώ.

Αλλά όπως είπε στέλεχος της αντιπολίτευσης στον δήμο, υπάρχει μια ειρωνεία στο ότι μια δήμαρχος που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον κάνει αλε-ρετούρ 30.000 χιλιόμετρα με το αεροπλάνο για ένα σχεδόν αχρείαστο ταξίδι.


Ειδήσεις σήμερα:

Από την καταγγελία ότι έπεσε θύμα βιασμού, κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία σε αρπαγή η Γεωργία Μπίκα!

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για τη συμμετοχή του στα επεισόδια ο Έλληνας που συνελήφθη για την υπόθεση Κατσούρη


Ανήλικη στη Θεσσαλονίκη έκαψε ολοσχερώς το σπίτι φίλης της επειδή... κοιμήθηκε με τον σύντροφό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης