Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο επίκεντρο των μαχών και τα νοσοκομεία στη Γάζα – Δεκάδες οι νεκροί

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο επίκεντρο των μαχών και τα νοσοκομεία στη Γάζα – Δεκάδες οι νεκροί

Στο κέντρο της πόλης έχουν μεταφερθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των iσραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς - Ισραήλ: Θα σκοτώνουμε τρομοκράτες της Χαμάς που πυροβολούν από νοσοκομεία

gaza_arthro
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) χτύπησαν την Παρασκευή νοσοκομείο και ένα σχολείο στο κέντρο της Γάζας, δύο σημεία στα οποία εκατοντάδες απελπισμένοι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας αναζήτησαν καταφύγιο από τις μάχες.

Από την πλευρά του, οι IDF έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία, ιδίως το Αλ-Σίφα, για να συντονίζει τις επιθέσεις της, αλλά και ως κρησφύγετα για τους διοικητές της. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες.



Κλείσιμο
Το πρακτορείο AFP επικαλείται τον διευθυντή του Αλ-Σίφα και τη Χαμάς που αναφέρουν ότι οι νεκροί από τα ισραηλινά χτυπήματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 13. Επιπλέον η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν στο νοσοκομείο Αλ-Κουντς, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Εν τω μεταξύ, περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στο σχολείο Αλ-Μπουράκ στη Γάζα, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα όπου μεταφέρθηκαν οι νεκροί.

Το Ισραήλ δεν έκανε κανένα σχόλιο.

gaza_military_quarter

Ισραήλ: Θα σκοτώνουμε τους τρομοκράτες που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Ισραηλινοί στρατιώτες «θα σκοτώσουν» τους τρομοκράτες της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος των IDF, μετά τα πλήγματα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, νωρίτερα σήμερα. Παραδέχτηκε πάντως ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι «ευαίσθητου χαρακτήρα».

Πρόσθεσε όμως ότι «θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μάς το έδειχνε ξεκάθαρα», κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα στα νοσοκομεία».

Ο Χεχτ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες ημέρες το νοσοκομείο Αλ-Σίφα έχει γίνει επίκεντρο σφοδρών μαχών. Το Ισραήλ δηλώνει ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές και κατέστρεψε σήραγγες στις οποίες η Χαμάς αποθηκεύει όπλα και χρησιμοποιεί σαν ορμητήριο για τις μάχες.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP ότι εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Ραντίσι της πόλης της Γάζας έφυγαν με εντολή του ισραηλινού στρατού, ο οποίος το περικύκλωνε με τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν, από την πλευρά τους, να δοθεί τέλος στη σφαγή στη Γάζα. Ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρίνι, έγραψε σε άρθρο γνώμης ότι «η ισοπέδωση ολόκληρων γειτονιών δεν αποτελεί απάντηση για τα κατάφωρα εγκλήματα που διαπράττει η Χαμάς». Προσθέτει ότι «δημιουργεί μια νέα γενιά θιγόμενων Παλαιστινίων που είναι πιθανό να συνεχίσουν τον κύκλο της βίας».

Πάνω από 100 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, μεταξύ τους γιατροί, δάσκαλοι και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αλλά δεν υπάρχει και κάποια πρόθεση από την πλευρά του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, παρά μόνο για σύντομα διαλείμματα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλεγε στο Fox News ότι «κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς σημαίνει παράδοση στη Χαμάς, παράδοση στην τρομοκρατία». Είπε επίσης ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει να κυβερνήσει τη Γάζα» μακροπρόθεσμα.


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Ραγδαία επιδείνωση με επικίνδυνα φαινόμενα σε πολλές περιοχές - Καταιγίδα στην Αττική, δείτε αναλυτική πρόγνωση

Πόλεμος στο Ισραήλ - Bloomberg: Φόβοι ότι η Χεζμπολάχ θα «μιμηθεί» στον βορρά τις σφαγές της Χαμάς στα κιμπούτς

Τατόι: Αυτά είναι τα πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν στο πρώην βασιλικό κτήμα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης