Παλαιστινιακές οργανώσεις καλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει κατηγορίες κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Παλαιστινιακές οργανώσεις καλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει κατηγορίες κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία – Υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του στοχεύουν μαχητές της Χαμάς και όχι αμάχους

gaza3
Τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να ερευνήσει το Ισραήλ, το οποίο κατηγορούν ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου περιλαμβανομένης της γενοκτονίας με το να βομβαρδίζει και να πολιορκεί τη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του εδρεύοντος στη Χάγη δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του. Έχει απορρίψει τις κατηγορίες για γενοκτονία και έχει πει πως οι ενέργειές του στοχεύουν μαχητές της Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, όχι αμάχους.

Κληθείς να σχολιάσει, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ είπε: «Το Ισραήλ συλλέγει επίσης στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου (στο Ισραήλ) και μετά, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων (στη Γάζα)».

Οι τρεις οργανώσεις -οι Al Haq, Al Mezan και Palestine Human Rights Campaign- δήλωσαν πως ζήτησαν από το ΔΠΔ να εστιάσει στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων στη Γάζα, στην πολιορκία της περιοχής και στον εκτοπισμό του πληθυσμού.

«Οι ενέργειες αυτές ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας και της πρόκλησης σε γενοκτονία», ανέφεραν σε κοινό δελτίο Τύπου.

Το ΔΠΔ ανέφερε σήμερα ότι έλαβε επικοινωνία από τις τρεις οργανώσεις και πως θα αξιολογήσει τις πληροφορίες χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.

Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει πάνω από 10.000 ανθρώπους στη Γάζα

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα σε απάντηση για τη διασυνοριακή επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε πως οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει από τότε πάνω από 10.000 ανθρώπους.

Το ΔΠΔ μπορεί να ερευνήσει πολίτες κρατών που δεν είναι μέλη του σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων όταν τα εγκλήματα φέρεται να έχουν διαπραχθεί σε εδάφη των κρατών μελών. Τα Παλαιστινιακά Εδάφη περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μελών του ΔΠΔ.

Την περασμένη εβδομάδα, οικογένειες Ισραηλινών θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου κατέθεσαν επίσης έγγραφα στο ΔΠΔ καλώντας το δικαστήριο να εξετάσει εγκλήματα της Χαμάς.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή σε έναν δρόμο απ΄όπου περνούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που κατευθύνονταν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφεραν προσκείμενα στη Χαμάς μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποστάσεις «προεδρικών» από το δημοψήφισμα Κασσελάκη, συνεδριάζουν οι τάσεις Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Η κακοκαιρία χτυπά και την Αττική - Ραγδαία επιδείνωση με επικίνδυνα φαινόμενα σε πολλές περιοχές


Σπύρος Φωκάς: Η γυναίκα που τον κατέστρεψε οικονομικά την εποχή της δόξας του και τα «αγκάθια» της ζωής του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης