Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητάει από τη Δύση να μη ξεχαστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία λόγω Γάζας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητάει από τη Δύση να μη ξεχαστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία λόγω Γάζας

Το αμερικανικό δίκτυο NBC επικαλείται εκτιμήσεις δυτικών ότι η Ουκρανία μετά το τέλος του χρόνου θα πιεστεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

zelensky-vonderleyen-m
Την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κοντεύει να ξεχαστεί εν μέσω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC αναφέρει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτρέπουν τον Ουκρανό πρόεδρο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια αυτά σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία επισκέφθηκε το Κίεβο. 

Το ρεπορτάζ του NBC αναφέρει ότι περισσότερες από 50 χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, ανάμεσα τους και μέλη του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκαν σε αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, ανησυχούν ότι ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο στην Ουκρανία, οδηγείται σε αδιέξοδο.

Αμερικανοί ανώτατοι στρατιωτικοί αναφέρουν μάλιστα, ότι όσο πλησιάζει ο χειμώνας το αποτέλεσμα του πολέμου θα είναι ποιος θα έχει τις μικρότερες απώλειες και αυτό θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον πόλεμο. Επίσης, η Ουκρανία, σημειώνουν, δυσκολεύεται να βρει νέους στρατιώτες ενώ η Ρωσία έχει μεγαλύτερο στρατό.

Κλείσιμο
Σε κατ'ιδίαν συζητήσεις μάλιστα, σημειώνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει μόλις μέχρι το τέλος του χρόνου το περιθώριο ενώ αργότερα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και θα πιεστεί ώστε να προχωρήσει σε διαπργματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως, αποκρούει αυτά τα σενάρια. Την ίδια ώρα, σε μια συμβολική, όπως λένε έμπειροι αναλυτές, κίνηση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε για 6η φορά στο Κίεβο, ώστε να δηλώσει τη στήριξη της στην Ουκρανία και να υπενθυμίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται δίπλα από το Κίεβο.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, χαρακτήρισε ανυπόστατα τα όσα λέγονται ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Όπως λέει, δεν έχει δεχθεί πιέσεις από κανέναν ηγέτη της Δύσης προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όλοι γνωρίζουν τις θέσεις και την θέση του λαού μας, κανείς δεν ασκεί πιέσεις, ούτε ένας ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των ΗΠΑ να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία για να μιλήσουμε ή να παραδώσουμε κάτι. Δεν πρόκειται να συμβεί», σημειώνει ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ένα τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσθεσε ότι «έχει περάσει ο καιρός και ο κόσμος έχει κουραστεί, όμως δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο». «Η Ρωσία ελέγχει τον ουρανό, εμείς ασχολούμαστε και φροντίζουμε τον στρατό μας, κανείς δεν θα τον εγκαταλείψει όπως η Ρωσία εγκαταλείπει τους δικούς της λες και είναι ένα κομμάτι κρέας».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία «μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας» εάν υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο.

Σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει «εξαιρετική πρόοδο» και εξήρε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι διεξάγετε έναν υπαρξιακό πόλεμο και ταυτόχρονα μεταρρυθμίζετε βαθιά τη χώρα σας» ανέφερε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία βρίσκεται «στη διαδικασία ολοκλήρωσης των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, είμαι πεπεισμένη ότι η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στην Ουκρανία για έκτη φορά και τέσσερις ημέρες πριν από την παρουσίαση από την Επιτροπή των εκθέσεων για τη διεύρυνση, στις 8 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκτάκτως στην Τουρκία ο Μπλίνκεν - Σκληρή επίθεση Ερντογάν, ανακαλεί τον πρέσβη στο Τελ Αβίβ

Κακοκαιρία: Αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην Ξάνθη - Ανεμοστρόβιλος στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Συγκλονίζει η ανταπόκριση Παλαιστίνιου δημοσιογράφου από τη Γάζα: «Μας σκοτώνουν τον έναν μετά τον άλλο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης