Έκκληση Σάλιβαν σε Ισραήλ: Πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι στη Γάζα

Έκκληση Σάλιβαν σε Ισραήλ: Πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι στη Γάζα

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να έχουμε εξτρεμιστική βία εποίκων εναντίον αθώων ανθρώπων στη Δυτική Όχθη», είπε σε συνέντευξή του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

sullivan
Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να προστατεύσει τις ζωές αθώων ανθρώπων στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν καθώς η κατακραυγή για τον θάνατο Παλαιστινίων αμάχων αυξάνεται.

Με τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας να φθάνει τις χιλιάδες και να αυξάνεται συνεχώς, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τίθεται υπό αυξανόμενη πίεση να καταστήσει σαφές πως η πάγια υποστήριξή της στο Ισραήλ δεν μεταφράζεται σε γενική επιδοκιμασία όλων όσων κάνει ο σύμμαχός της στον φτωχό παράκτιο θύλακα.

Σε έναν γύρο στα τηλεοπτικά πλατό, ο Σάλιβαν είπε πως η Ουάσινγκτον θέτει σκληρές ερωτήσεις στο Ισραήλ, περιλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διάκριση ανάμεσα σε τρομοκράτες και αθώους αμάχους και για το πώς σκέπτεται το Ισραήλ τη στρατιωτική επιχείρησή του.

«Αυτό που πιστεύουμε είναι πως κάθε ώρα, κάθε μέρα αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης, οι IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ),η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει κάθε δυνατό διαθέσιμο μέτρο προκειμένου να ξεχωρίσει τους τρομοκράτες της Χαμάς που είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι από τους αμάχους που δεν είναι» δήλωσε ο Σάλιβαν στο CNN.

Οι ΗΠΑ είναι σαφείς σε αυτό το ζήτημα και ο Μπάιντεν θα επαναλάβει τη θέση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν είπε επίσης πως ο Νετανιάχου έχει την ευθύνη να «συγκρατήσει» τους εξτρεμιστές Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. «Είναι εντελώς απαράδεκτο να έχουμε εξτρεμιστική βία εποίκων εναντίον αθώων ανθρώπων στη Δυτική Όχθη», είπε.

Η στυγνή, αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 άνθρωποι προκάλεσε καταιγισμό αεροπορικών βομβαρδισμών από το Ισραήλ και μια εναρκτήρια χερσαία επιχείρηση. Οι μαχητές της Χαμάς πήραν επίσης πάνω από 200 ομήρους από το Ισραήλ, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονται στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, λέει πως 8.005 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία του Ισραήλ για την εξάλειψη των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών.

Οι μαχητές της Χαμάς που ελέγχουν τη Γάζα αναμειγνύονται με τον παλαιστινιακό πληθυσμό και τοποθετούνται σε πολιτικές υποδομές καθιστώντας μια επιχείρηση εναντίον τους εξαιρετικά δύσκολη, είπε ο Σάλιβαν.

Κλείσιμο
«Αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο βάρος για το Ισραήλ, αλλά δεν μειώνει την ευθύνη του Ισραήλ βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να κάνει τη διάκριση ανάμεσα σε τρομοκράτες και αμάχους, και να προστατεύσει τις ζωές αθώων ανθρώπων, και αυτό είναι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στη Γάζα», είπε ο Σάλιβαν.

Σε συνέντευξη στο CBS, ο Σάλιβαν ερωτήθηκε αν υπάρχει "φως της ημέρας" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Νετανιάχου. «Μιλάμε ειλικρινά, μιλήσαμε απευθείας, μοιραζόμαστε τις απόψεις μας και έναν καθαρό τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», απάντησε ο Σάλιβαν στην εκπομπή «Face the Nation».

«Αλλά μιλώντας εδώ δημόσια, θα πω μόνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστήσουν τις αρχές και τις προτάσεις τους απολύτως σαφείς, περιλαμβανομένης της ιερότητας της αθώας ανθρώπινης ζωής. Και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις συμβουλές μας στο Ισραήλ ιδιωτικά».


Ειδήσεις σήμερα

Sky News: Μάχες σώμα με σώμα στη Γάζα - Στην πιο δύσκολη φάση ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Καιρός: Ένας ασυνήθιστα ζεστός Οκτώβριος - Τι λένε οι ειδικοί στο protothema.gr

Τα «Φιλαράκια» αποχαιρετούν τον Μάθιου Πέρι: «Ήταν ένα πραγματικό δώρο για όλους μας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης